Datum dogodka: 25. marec 2015
Visoka šola za storitve (VIST), Tržaška cesta 32, Ljubljana

Konferenca 2015: Dobre in slabe maščobe: Zmanjševanje trans maščob v prehrani

Ljubljana, 25. marec 2015

Vabimo vas na konferenco, na kateri bo obravnavana problematika trans maščob v živilih. Potem ko so raziskave pokazale, da se število popularnih živil z visoko vsebnostjo trans maščob v Sloveniji in na Balkanu povečuje, se bomo posvetili vprašanjem, zakaj so pri nas trendi razpoložljivosti trans maščob obratni kot v zahodnih državah, v katerih živilih se trans maščobe nahajajo in kako se jim je mogoče izogniti ter kakšni so ustrezni ukrepi za zmanjšanje izpostavljenosti populacije tem zdravju škodljivim snovem.

MZZ

Konferenca je organizirana ob podpori Ministrstva za zdravje RS

Informacije za tisk:

Prehranski vnos trans maščobnih kislin je dokazan dejavnik tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, predvsem bolezni srca in ožilja. V živilih so trans maščobe lahko naravno prisotne, ali pa nastajajo pri industrijski delni hidrogenaciji olj, ki se uporabljajo zaradi tehnoloških lastnosti in stabilnosti z njimi proizvedenih živil. Industrijske trans maščobe lahko predstavljajo celo do 60 % maščob v določenih izdelkih. Medtem ko je količina trans maščob v nekaj državah omejena (Danska, Avstrija, Madžarska), v večini držav Evropske unije (EU), vključno s Slovenijo, vsebnost trans maščob v živilih zakonsko ni regulirana in temelji predvsem na prostovoljnem zmanjševanju.

Trenutno na ravni EU poteka razprava, kako v prihodnosti zakonsko urejati vsebnost trans maščob v živilih. Hkrati zadnji podatki kažejo, da vse več priljubljenih živil v Sloveniji in Balkanskih državah vsebuje visoko količino trans maščob. Na tokratni izjemno aktualni pol-dnevni konferenci Inštituta za nutricionistiko bomo obravnavali v katerih živilih se takšne maščobe nahajajo, kako njihovo vsebnost omejiti ter možne zakonodajne rešitve na tem podorčju. 

Komu je konferenca namenjena

Konferenca je namenjena nosilcem živilske dejavnosti, državnim službam in raziskovalcem. Pri nosilcih živilske dejavnosti bo tema zanimiva predvsem za sodelavce razvoja, kakovosti in tehnologe. Konferenca bo zelo zanimiva tudi za raziskovalce na podorčju prehrane, živilske tehnologije in javnega zdravja.

Program konference

 • Uvod: Problematika maščob v živilih
  Doc. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko
 • Povečanje razpoložljivosti popularnih živil s trans maščobami v Sloveniji in Balkanskih državah med letoma 2012 in 2014
  (Predavanje bo izvedeno v anleškem jeziku; originalni naslov: Increased availability of popular foods with trans fats in Slovenia and Balkan countries from 2012 to 2014)
  Prof. dr. Steen Stender, Copenhagen University Hospital, Gentofte, Denmark
 • Nove tehnologije za proizvodnjo živil z nizko vsebnostjo trans maščob
  Prof. dr. Rajko Vidirh, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani
 • Študija primera: Zmanjševanje trans maščob v Pekarni Pečjak
  Dr. Sebastjan Filip, Pekarna Pečjak, Slovenija

Gre za pol-dnevno konferenco, ki se bo začela ob 9h in bo trajala največ do 13h.

Osnutek programa konference: 

 • Program (EN-SI)
  Pridružujemo si pravico do sprememb programa in predavateljev.

Prijave

Za prijavo na konferenco izpolnite elektronsko prijavnico. Prijavite se lahko tudi preko Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali preko fax številke +386 1 300 79 81. Kotizacija vključuje udeležbo na konferenci in pisno gradivo. Udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi. Na osnovi sofinanciranja iz javnih virov je inštitit zagotavil omejeno število brezplačnih mest.

Pohitite s pravočasno prijavo: Nekatere naše konference so že bile povsem zasedene, tako da smo morali prijave zavračati. V izogib takšnim situacijam prosimo vse, ki si želite zagotoviti udeležbo na konferenci, da se pravočasno prijavite.

Zanimivost

Naše zadnje konference se je junija 2014 v Ljubljani udeležilo preko 100 udeležencev iz industrije, raziskovalnih in državnih inštitucij, od tega približno tretjina iz tujine. Zastopana so bila vsa pomembnejša podjetja, ki se srečujejo z živili. 

Lokacija

Konferenca bo potekala v predavalnici P1 na Visoki šoli za storitve (VIST), Tržaška cesta 32, Ljubljana.

Dostop z obvoznice: VIST se nahaja na enostavno dostopni lokaciji na Tržaški cesti 32 v Ljubljani. V neposredni bližini stavbe je javno parkirišče. Pred stavbo je tudi postaja mestnega potniškega prometa (LPP proga 6).

Avtobus: Najenostavnejši je dostop z mestnim avtobusom LPP proga št. 6, smer Dolgi most, postajališče Stan in dom (pred Ilirijo d.d.). Od tu greste nekaj korakov proti centru do križišča, v katerem zavijete levo, po 20 m ponovno zavijete levo, mimo vratarnice, nato pa boste na svoji desno strani že zagledali stavbo VIST. Predavalnica v kateri bo potekala delavnica, je v 2. nadstropju. V isti stavbi se nahaja Fakulteta za farmacijo. V bližini potekata tudi LPP progi št. 1 in 14.

Z avtom iz obvoznice: Izhod Ljubljana zahod, po Tržaški cesti do Ilirije d.d., kjer v semaforiziranem križišču zavijete levo na Šestovo ulico, tam pa takoj še enkrat levo na javno parkirišče, ki ga upravlja Ilirija. Iz parkirišča je dobro vidna stavba VIST, ki leži levo od vratarnice, mimo katere ste se pripeljali na javno parkirišče. V isti stavbi se nahaja Fakulteta za farmacijo.

Z avtom iz centra: Po Tržaški cesti do Ilirije d.d., kjer v semaforiziranem križišču zavijete desno na Šestovo ulico, tam pa takoj levo na javno parkirišče, ki ga upravlja Ilirija. Iz parkirišča je dobro vidna stavba VIST, ki leži levo od vratarnice, mimo katere ste se pripeljali na javno parkirišče. V isti stavbi se nahaja Fakulteta za farmacijo.

logo nutris

Inštitut za nutricionistiko
Koprska ulica 98
1000 Ljubljana
Slovenija

Kako do nas

05 9068 870

01 300 79 81

BureauVeritas

Ostali podatki:

TRR: SI56 340001012501108
BIC: KSPKSI22XXX
Ban: Sparkasse d.d.
ID: SI50465856
MŠ: 3609081000

 

Prijava na obveščanje

comodo

05 9068 870

01 300 79 81

 

 

Prijava na obveščanje

comodo

Inštitut za nutricionistiko se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.