Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb cesenVčasih se je veliko prideloval tudi pri nas, potem pa je za nekaj časa slovenski česen skorajda izginil s trgovskih polic. Na srečo je v zadnjih dveh letih veliko povpraševanje po domačem česnu ponovno vzpodbudilo pridelovalce, da so se lotili njegove pridelave.


Koristne učinkovine česna

Raziskovalci so včasih mislili, da je za njegove učinke, kakor tudi za neprijetni vonj, odgovorna spojina alicin, ki sodi med rastlinske antibiotike. Danes vemo, da so v česnu, poleg alicina, še druge žveplo vsebujoče spojine, ki naj bi česnu, skupaj z alicinom, dajale značilni vonj in okus, dobre antioksidativne lastnosti, najverjetneje pomagale pri zniževanju holesterola in visokega krvnega tlaka, preprečevale prehlad, zmanjševale tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, delovale preventivno proti nekaterim vrstam raka, krepile imunski sistem itd. Česen ima tudi visoko vsebnost selena, v primerjavi z ostalimi rastlinami.


S česnom nad prehlad

Da naj bi česen pomagal proti gripi in prehladu je poznano že iz ljudskega zdravilstva. Ljudsko modrost pa potrjujejo tudi nekatere raziskave. V eni izmed študij so 12 tednov spremljali dve skupini ljudi. Ena skupina je dnevno zaužila eno kapsulo česnovega prehranskega dopolnila, medtem ko je pri drugi skupino šlo za placebo dodatek. Skupina, ki je uživala česen, je imela manj prehladov, pa tudi simptomi ob prehladu so prej izginili.


Hranilna vrednost 100 g surovega česnacesen1freedigitalphotos.net

 Energijska vrednost   671 kJ/160 kcal 
 Beljakovine  6,4 g
 Maščobe  0,5 g
 Ogljikovi hidrati  33,1 g
 Selen  2 µg (4 % PDV*)
 Kalij  401 mg (20 % PDV*)
 Fosfor  160 mg (23 % PDV*) 
 Vitamin C  8,2 mg (10 % PDV*) 

*PDV - priporočen dnevni vnos

Špageti s česnom

Na koščke narezano zeleno papriko pričnemo pražiti na majhni količini olivnega olja. Po kakšni minuti dodamo še na polovice ali četrtinke narezane črne olive (brez koščic) in iztisnjen česen. Ko česen zadiši, dodamo kuhane špagete, potresemo s sezamovimi semeni in na hitro še nekajkrat premešamo. Pokapamo še z malo olivnega olja, okrasimo s svežimi listi bazilike in postrežemo skupaj s sezonsko solato.

Popečeni kruhki s česnom

Posušene paradižnike 10 minut pokuhamo v mešanici vode in rdečega vina (po želji lahko uporabimo tudi belo vino), kateri smo dodali sol in začimbe po okusu. Če imamo čas, lahko pokuhane paradižnike čez noč postavimo v hladilnik. Polnozrnat kruh narežemo na rezine, namažemo z malo margarine ali z maslom, natremo s svežim česnom ter obložimo z rezinami pokuhanega paradižnika (v sezoni lahko namesto posušenega paradižnika uporabimo svežega). Na pekač damo papir za peko, nanj položimo kruhke in pečemo pri 160 C približno 15 minut. Tik pred koncem pečenja lahko kruhke obložimo še s tanko rezino mozzarelle. Ponudimo kot prigrizek ali kot glavno jed z obilico sezonske solate.

 

 

 

Viri:

Capasso A. 2013. Antioxidant action and therapeutic efficacy of Allium sativum L. Molecules, 18(1), 690-700.

Josling P. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Advances in Therapy, 18(4), 189-193.

Tao Z., Cui-Li Z., Xiu-Lan Z., Ke-Qin X. 2013. The Roles of Garlic on the Lipid Parameters: A Systematic Review of the Literature. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53 (3), 215-230.

http://www.foodcomp.dk

 

 

 

Pripravila: mag. Neva Malek, univ. dipl. inž.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org