Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb pomarancePrvotna domovina pomaranč je Kitajska, od koder so pred stoletji bile prenesene tudi v Evropo. V tistem času so bile tako redke, da so celo pomenile razkošno darilo pri obdarovanju. Imajo kar nekaj vitamina C, pa tudi precej drugih koristnih snovi.

thumb orehiNavadni oreh so poznali v Sredozemlju že v drugem stoletju pred našim štetjem in je pomenil pomemben vir hrane. Poleg navadnega oreha poznamo še črne, bele, japonske in druge orehe, vendar je prehransko najpomembnejši prav navadni oreh. V Sloveniji uspeva povsod, vse do nadmorske višine 1000 m.

thumb cesenVčasih se je veliko prideloval tudi pri nas, potem pa je za nekaj časa slovenski česen skorajda izginil s trgovskih polic. Na srečo je v zadnjih dveh letih veliko povpraševanje po domačem česnu ponovno vzpodbudilo pridelovalce, da so se lotili njegove pridelave.

thumb fizolDolenjski maslenec, Ribničan, Češnjevec, Prepeličar, ... Verjetno je marsikomu poznan kateri izmed naštetih izrazov. Gre namreč za avtohtone sorte fižola v Sloveniji. Poznamo jih več kot 1000, kar da vedeti, da je fižol znanec večine slovenskih kuhinj.  


thumb ohrovtOhrovt sodi med nizkokalorična živila, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, med katerimi velja poudariti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate. Poleg tega ima antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno delovanje ter znižuje holesterol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org