Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb hruskeHruške izvirajo iz Azije, najbolje pa uspevajo v Srednji Evropi. Zasledimo jih na trgovskih policah, pa tudi v sadovnjakih pri nas. Veljajo za sladek sadež z velikim deležem vode. Njihova uporaba je zelo raznolika. Za krajši čas jih lahko tudi skladiščimo.
 

Hruškam ne ugaja prevroče, temveč milo in toplo podnebje. Najbolje uspevajo v Srednji Evropi. Uvažamo jih predvsem iz Španije, Portugalske, Italije in južne Francije. Na svetu naj bi bilo več kot 5000 poimenovanih sort hrušk. Med seboj se razlikujejo po kožici, aromi in vsebnosti soka.

 

Hranilna vrednost hruške/100ghruske1

 energijska vrednost   57 kcal 
 ogljikovi hidrati  15 g
 - od tega sladkorji  10 g
 maščobe  0,14 g 
 vlaknine   3 g
 kalij  116 mg
 vitamin C  4,3 mg

V hruški največji delež predstavlja voda, od vitaminov je največ vitamina C, od mineralov pa kalija. So dober vir prehranskih vlaknin.


Nabiranje in shranjevanje hrušk

Ko so plodovi dovolj zreli in dobri za uživanje, jih lahko obiramo. Če nameravamo hruške shraniti, jih moramo obrati dan ali dva preden so v celoti zrele. Zimske sorte spravimo na police ali v plitke gajbice s peclji obrnjenimi navzgor. Zabojčke se obloži z valovito lepenko. Temperatura v shrambi naj bo od 5 °C do 7 °C. Ko je meso ob rahlem pritisku okoli peclja mehko, so hruške dovolj zrele za uporabo. Sicer pa obranih hrušk ne moremo shraniti za vse leto.


Koristne snovi v hruškah

Hruške imajo visoko vsebnost vode, zaradi česar so hitro prebavljive. V črevesju imajo zaradi vsebnosti vlaknin čistilno funkcijo, pomagajo pa lahko tudi pri prebavnih motnjah. Vsebujejo hidroksicimetno kislino, ki deluje antioksidativno. V želodcu tudi veže nitrate in zavira pretvorbo v nitrozamine, ki so potencialne kancerogene spojine.


Negativni učinki hrušk na telo

Hruške so redek sadež, ki lahko povzroči alergijske reakcije. Tako se uporabljajo pri izključevalnih dietah pri raziskavah alergij na hrano. Nezrele hruške obremenijo naš prebavni trakt in nas lahko napenjajo. Če imamo drisko, ne smemo zaužiti prevelikih količin hrušk.


Uporaba hrušk

Hruške uživamo sveže, lahko jih tudi posušimo. Možna je predelava v sokove, sirupe ali kompote. Dobrodošle so pri raznih sladicah, lahko pa jih postrežemo tudi kot prilogo sirom. V naslednjih dveh receptih si poglejmo, na kakšen način si lahko pripravimo ta okusen sadež.


Solata iz hrušk

2 hruški * 2 žlici zrn granatnega jabolka * rukola ali druga zelena solata

Hruške narežemo na kocke ali rezine ter jih dušimo do zlato-rumene barve. Skupaj z granatnim jabolkom jih dodamo solati. Če nam rukola ne tekne, lahko poskusimo tudi s kako drugo zeleno solato.

Hruške in sir

Hruške lahko kot osvežilen dodatek uporabimo v kombinaciji s sirom. Dodamo lahko tudi orehe, ki so dober vir koristnih maščob.

 

 

 

Viri:

Costain L. 2004. Zdrava prehrana. Skrita moč rastlinske hrane, ki ugodno vpliva na telo in um. Tržič, Učila International: 128 str.

Oberbeil K., Lentz C. 1998. Zdravilna moč sadja in zelenjave. Učinkovita uporaba zdravilnih lastnosti hrane. Ljubljana, Prešernova družba: 272 str.

Učakar K. 2009. Hruška v medicini. Diplomsko delo. Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo: 40 str.

http://ndb.nal.usda.gov

 

 

 

Pripravila: Mojca Dovjak, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org