Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb cokoladaČokolada je živilo, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kljub temu, da se v zadnjih treh desetletjih bolj kot zdravilo obravnava kot slaščica, raziskave kažejo, da snovi, ki jih najdemo v čokoladi, pozitivno vplivajo na naše zdravje.

Čokolada in polifenoli

Kakavovo zrno vsebuje več kot 200 spojin, ki naj bi bile koristne za telo. Obilno so prisotni polifenoli, ki so močni antioksidanti. Mednje uvrščamo flavanole, ki predstavljajo glavni podrazred flavonoidov v kakavu. Flavonoidi in flavanoli naj bi ščitili pred boleznimi srca in ožilja.

Količina polifenolov je odvisna od sorte kakavovih zrn ter podnebja in zemlje, na kateri rastejo. Med predelavo do končnega izdelka se njihova količina močno zmanjša. Da bi bolje ohranili količino naravno prisotnih polifenolov brez uporabe dodatkov ekstraktov, aditivov ali drugih kemijskih snovi, razvijajo nove procese, kot je na primer ACTICOA®. 

Vsebnost flavonoidov je odvisna tudi od tipa čokolade. Ob primerjavi temne in mlečne čokolade opazimo, da temna čokolada vsebuje veliko več fenolov kot mlečna. To je posledica večjega deleža kakava v temni čokoladi.

Sladkor v čokoladi

Temna čokolada vsebuje manj sladkorja kot mlečna, njegov največji delež pa zasledimo v beli čokoladi. Nacokoladasxc.hu splošno velja, da ima čokolada velik delež sladkorja. Tako nekateri proizvajalci poskušajo izdelati čokolade z njegovo zmanjšano vsebnostjo. Veliko takih čokolad sedaj namesto sladkorja vsebuje dodana umetna sladila ali sladkorne alkohole. Novejši postopek pa uporablja prehransko vlaknino, katera prispeva k sladkemu okusu, zmanjšanju vsebnosti sladkorja ter energijske vrednosti.

Prehranska vlaknina 

Manjša vsebnost kakava v čokoladi kaže na manjšo vsebnost prehranske vlaknine. Tako ima temna čokolada z 80 % kakava večjo vsebnost prehranske vlaknine kot temne čokolade z nižjo vsebnostjo kakava. Še manj prehranske vlaknine vsebuje mlečna čokolada. Bela čokolada nima nemastnih delov kakava in tako prehranske vlaknine sploh ne vsebuje.

Vpliv čokolade na zdravje

Temna čokolada naj bi povečala HDL ter zmanjšala možnost oksidacije LDL holesterola. Rezultati raziskave so pokazali, da ob njenem uživanju sestavini kofein in teobromin pozitivno vplivata na dobro počutje, odzivnost in koncentracijo.

Uživanje temne čokolade bogate s flavanolom naj bi zmanjšalo tako krvni pritisk kot tudi inzulinsko odpornost. Oba predstavljata tveganje za bolezni, tudi za bolezni srca in ožilja.

Uživanje temne čokolade ima pozitivne vplive na naše zdravje. Tako si jo lahko brez slabih občutkov privoščimo v zmernih količinah.

 

Viri:

Ariefdjohan M. W., Savaiano D. A. 2005. Chocolate and Cardiovascular Health: Is It Too Good To Be True? Nutrition Reviews, 63, 12: 427-430

Visioli F., Bernaert H., Corti R., Ferri C., Heptinstall S., Molinari E., Poli A., Serafini M., Smit H. J., Vinson J. A., Violi F., Paoletti R. 2009. Chocolate, Lifestyle, and Health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49: 299-312

 
 

Pripravila: Mojca Primožič

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org