Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb aspartamPo prvi obsežni oceni tveganja o vnosu aspartama, je EFSA potrdila, da so trenutni odmerki aspartama, ki so dovoljeni v živilih, varni za uživanje. V oceno so bile vključene vse znanstvene raziskave o aspartamu in njegovih razgradnih produktih, ki so na voljo, vključujoč tako študije na živalih kot na ljudeh.

 

 

Trenutno je količina, ki se smatra kot varna (ADI) 40 mg aspartama/kg telesne mase. Pri 60 kg težkem človeku to znaša 2400 mg aspartama. 

Ob ne pretiranem vnosu aspartam ni škodljiv, večja verjetnost za prekoračitev ADI pa je pri ljudeh, ki zelo pogosto in v večjih količinah uživajo živila z aspartamom, ali pa ga uporabljajo namesto sladkorja. 

Živila, ki lahko vsebujejo aspartam, ki je sicer umetno sladilo, so predvsem živila z nizko ali zmanjšano energijsko vrednostjo. To so razne brezalkoholne pijače, bonboni, žvečilni gumiji pa tudi druga živila. Če živilo vsebuje aspartam, lahko preverimo na označbi izdelka med sestavinami.

 

Več informacij: EFSA zaključila oceno tveganja za aspartam

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org