Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb hitra_hrana_enkrat_prevecObrok hitre hrane, ki vsebuje pretežno nasičene maščobe, škodljivo vpliva na zdravje ožilja. V raziskavi so primerjali vpliv hitre in mediteranske prehrane na zdravje arterij. Rezultati so zelo zanimivi.

 

Raziskovalci so ugotavljali, kakšen vpliv imata hitra in mediteranska hrana na delovanje endotelija arterij. Če le-ta ne deluje pravilno, se pojavi nevarnost celo za nastanek ateroskleroze.


Endotelij – kaj je to?

Endotelij je notranja plast krvnih žil. Poleg tega, da je fizična pregrada med krvjo in žilno steno, ima še druge pomembne funkcije. Sodeluje pri uravnavanju napetosti žil, preprečuje pritrjevanje levkocitov in njihov vstop v arterijsko steno, preprečuje nastajanje krvnih strdkov, uravnava izmenjavo snovi med krvjo in žilo, ipd. Pravilno delovanje endotelija ima pomembno vlogo pri preprečevanju pojava ateroskleroze.


Arterosklerozahitra hrana_enkrat_prevec1freedigitalphotos.net

Arteroskleroza je najbolj razširjena žilna bolezen. Je kronična bolezen arterij, za katero je značilno kopičenje maščob, veziva, netopnih kalcijevih soli in celičnih ostankov ter vnetje. Lahko se začne že v mladosti, sicer pa se njen potek močno razlikuje med posamezniki.

Začetek arteroskleroze je povezan z nepravilnim delovanjem endotelija. Holesterol se kopiči in nastajajo penaste celice. Te začnejo propadati, tvoriti se začne maščobna leha (ploščata bolezenska sprememba na sluznici), ki se sčasoma postaja kompleksnejša. Arterijska stena postane trda in neelastična. Lehe lahko ovirajo pretok krvi, kar vodi do pomanjkanja krvi v tkivu (ishemije tkiva). Posledica je lahko angina pektoris. Možno je, da se leha raztrga, čemur lahko sledi velika nevarnost – strditev krvi v žilah (tromboza) ali zapora žile (tromboembolija). Tromboza in tromboembolija pa lahko povzročita nenadno zamašitev arterije, kar vodi v srčni infarkt ali možgansko kap.


Potek raziskave

V raziskavi so sodelovali moški, katerim so s pomočjo ultrazvoka pred in po obrokih ocenili endotelijsko funkcijo. V testu so zaužili mediteransko hrano, bogato z mono- in poli-nenasičenimi maščobnimi kislinami ter hitro hrano, bogato z nasičenimi maščobnimi kislinami.


Prekomerno uživanje hitre hrane

Splošno rečeno, je hitra hrana obrok z visoko energijsko vrednostjo, visokimi količinami maščob, sladkorja ali soli in siromašna s prehransko vlaknino, minerali in vitamini. Tveganje z zdravstvenega vidika predstavlja pretirano uživanje hitre hrane, brez vključevanja sadja in zelenjave. Pogosto vnašanje visokih količin slabih maščob (nasičenih in trans maščob), sladkorja, soli namreč poveča tveganje za razvoj različnih bolezni.

Nasičene maščobne kisline dvigujejo raven holesterola, stearinska kislina pospešuje strjevanje krvi. Prevelik vnos povezujejo z debelostjo in celo z rakom debelega črevesa. Trans maščobne kisline poleg povišanja škodljivega holesterola povzročajo tudi zmanjšanje dobrega holesterola. Neugodni učinki trans maščob za tveganje za nastanek krvno-žilnih boleni so še večji od nasičenih maščobnih kislin. Poleg tega so trans maščobne kisline povezane z nizko porodno težo, povečujejo tveganje za diabetes, znižujejo odziv krvnih celic na inzulin, znižujejo maščobo v mleku doječih mater, zmanjšujejo nivo testosterona pri moških ter povzročajo spremembe velikosti celic v rezervni maščobi, njihovo število in sestavo.

Vnos sladkorja povzroči hiter porast sladkorja v krvi, kar povzroči povečano izločanje inzulina iz trebušne slinavke. Posledično lahko pride do kronično povišane koncentracije glukoze in inzulina v krvi, kar lahko vodi v moteno presnovo glukoze in inzulinsko rezistenco.

Preveliki vnosi soli vplivajo na povišan krvni tlak ter bolezni srca in ožilja, predstavljajo tveganje za pojav raka na želodcu, poveča se lahko celo tveganje za osteoporozo in poslabšanje stanja astme.


Mediteranska prehrana kot preventiva za aterosklerozo

Po obroku mediteranske hrane je endotelij deloval normalno, medtem ko je obrok hitre hrane povzročil nepravilno delovanje endotelija. Ta očitna razlika nas lahko opomni, ko se odločamo kaj bomo jedli in zato raje izberimo zdravo prehrano. Oslabljeno delovanje endotelija namreč velja za eno izmed najbolj značilnih predhodnikov ateroskleroze. Kot kažejo raziskave se vpliv hitre prehrane pozna že ob enkratnem uživanju.

Mediteranska prehrana je še posebej koristna za posameznike z visokim deležem trigliceridov v krvi, med katere spadajo tudi bolniki z metabolnim sindromom. Takšna prehrana lahko pomaga pri izboljšanju stanja.

 

 

 

Viri:

Cantin J., Lacroix S., Tardif J., Nigam A. 2012. 390 Does the Adherence to a Mediterranean Diet Influence Baseline and Postprandial Endothelial Function? Canadian Journal of Cardiology, 28, 5: 245

Potočnik T. 2011. Vpliv dodatka naravnih antioksidantov na tvorbo trans maščobnih kislin med toplotno obdelavo sončničnega olja. Diplomsko delo. Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo: 73 str.

Sarađen A. 2008. Vrednotenje prehranske vrednosti živil iz ponudbe na bencinskih servisih. Diplomsko delo. Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo: 66 str.

Trček J. 2011. Mikrovezikli kot pokazatelji vnetnega in koagulantnega odziva človeških endotelijskih celic koronarnih arterij na serumski amiloid A. Diplomska naloga. Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo: 70 str.

http://www.mf.uni-lj.si/

Slike: freedigitalphotos.net

 

 

 

Pripravila: Mojca Dovjak, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org