Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb dhk branjeOmega-3 maščobne kisline so v organizmu pomembne za delovanje srca in ožilja, omogočajo pa tudi normalen razvoj ter delovanje možganov in živčevja. Raziskave so pokazale pomemben vpliv le-teh tudi pri otrocih.

 

DHK je kratica za dokozaheksaenojsko kislino. Skupaj z EPK (eikozapentaenojska) in α-linolensko maščobno kislino jo uvrščamo med omega-3 nenasičene maščobne kisline. Te so pomembne pri sintezi eikozanoidnih hormonov, ki vplivajo na reproduktivne funkcije, uravnavajo strjevanje krvi, krvni tlak in telesno temperaturo. Vplivajo tudi na normalen razvoj ter delovanje možganov in živčevja. Z vsakodnevno uravnoteženo prehrano lahko zadostimo dnevne potrebe po omega-3 maščobnih kislinah. Največ pa jih najdemo v morskih sadežih in ribah ter v algah.

Dosedanje raziskave o vplivu DHK omega-3 maščobnih kislin na vedenje in učenje otrok so pokazale pozitivno soodvisnost. Vsakodnevno uživanje le-teh, kot dodatek k dhk branje1freedigitalphotos.netprehrani, bi namreč lahko izboljšalo vedenje in učenje (predvsem bralno sposobnost) otrok. Raziskav so bili večinoma deležni otroci z nevrorazvojnimi motnjami kot so motnje pomanjkanja pozornosti (hiperaktivnost) ter motnje v razvoju koordinacije.


Na univerzi v Oxfordu so raziskovali, ali bi lahko imel dodatek DHK, ki spada med omega-3 maščobne kisline vpliv na vedenje in bralno sposobnost otrok, ki imajo težave s tem.
V štirimesečni raziskavi je sodelovalo 362 otrok med sedmim in devetim letom starosti. Vključeni so bili otroci, ki so glede na standardne teste bralnih sposobnosti po uspešnosti uvrščeni med 30% otrok z najslabšimi rezultati (slednji so v svojih bralnih sposobnostih zaostajali za normalno generacijo za 18 mesecev). Polovica otrok je vsakodnevno v obliki kapsul zaužila 600 mg DHK omega-3 maščobnih kislin iz olja morskih alg. Druga polovica otrok oz. kontrolna skupina pa je jemala, po okusu in barvi podobne placebo kapsule izdelane iz sojinega ali koruznega olja. Po končani raziskavi so znanstveniki primerjali učinke placebo kapsul ter kapsul z omega-3 maščobnimi kislinami na vedenje in bralno sposobnost otrok.


Ugotovljeno je bilo, da ima redno uživanje DHK omega-3 maščobnih kislin pozitivne učinke na otroke s slabšo bralno sposobnostjo. Ugodno lahko vplivajo tudi na vedenjske in kognitivne lastnosti otrok, saj naj bi zmanjšale hiperaktivnost in agresivnost ter uravnovesile nihanja v razpoloženju. Verjetno se je prav zato, ker so se pri teh otrocih izboljšale vedenjske lastnosti, izboljšala tudi njihova bralna sposobnost, saj so bili otroci bolj umirjeni in so se zato tudi lažje koncentrirali ter zato dosegali boljše bralne rezultate.

 

 

 

Vir:

Richardson A. J., Burton J. R., Sewell R. P., Spreckelsen T. F., Montgomery P. 2012. Docosahexaenoic Acid for Reading, Cognition and Behavior in Children Aged 7–9 Years: A Randomized, Controlled Trial, PLOS Clinical Trials; 7 (9), e43909

 

 

 

Pripravila: dipl. ing. živ. in preh. Tea Lišnić

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org