Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb zivila veliko vitC1Čeprav so vsi vitamini enako pomembni, se v zimskem času pogosto poslužujemo hrane, bogate z vitaminom C, ki ima ugoden vpliv na naš imunski sistem in s tem na odpornost našega telesa.


Vitamin C najdemo v živilih rastlinskega izvora, največ ga je v sadju in zelenjavi. Priporočen dnevni vnos precej zlahka dosežemo, če na jedilnik vsak dan uvrstimo nekaj zelenjave in sadja. Zmotno je mišljenje, da sadje in zelenjava, ki ju kupimo v trgovini ne vsebujeta prav nič tega vitamina, tudi v takšnih živilih je vsebnost vitamina C lahko precej visoka. S toplotno obdelavo se nekaj vitamina C sicer uniči, vendar ga precejšen delež tudi ostane, zato tudi toplotno obdelana sadje in zelenjava doprineseta k dnevnemu vnosu vitamina C.


Poglejmo, katera živila so še posebej dobri viri za pokrivanje dnevnih potreb po tem vitaminu. Podatki v tabeli se nanašajo na sveža živila, na 100 g.
zivila veliko vitCfreedigitalphotos.net

 

 rumena in zelena paprika   177 - 183 mg 
 ohrovt  120 mg 
 brokoli  93 mg 
 koleraba  62 mg 
 zelje  42 mg
 kivi  105 mg
 pomaranče  59 mg
 ananas  48 mg
 črni ribez  181 mg


Dnevno potrebujemo 80 mg vitamina C, kar, kot je razvidno iz tabele zlahka pokrijemo z uravnoteženo prehrano, v katero vključujemo sadje in zelenjavo.

 

 

Vir: http://ndb.nal.usda.gov/

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

 

 

 

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org