Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb zivila veliko vitC1Čeprav so vsi vitamini enako pomembni, se v zimskem času pogosto poslužujemo hrane, bogate z vitaminom C, ki ima ugoden vpliv na naš imunski sistem in s tem na odpornost našega telesa.

thumb zdrav orescekOreški so nedvomno del zdrave prehrane. Danes imamo na voljo številne različice, tudi bolj eksotične, ki ne rastejo v naših krajih. Prevrili smo, kateri oreški prinašajo največ koristi za zdravje.

thumb zivila razpolozenjeDoločene sestavine živil imajo lahko bolj ugodne učinke na naše zdravje, telo in počutje. S pravim izborom živil lahko torej vplivamo tudi na naše razpoloženje.


thumb kriznice_zascitne_snoviŠtudije so pokazale, da uživanje zelenjave iz družine križnic ali kapusnic (Brassicaceae) lahko ugodno vpliva na zmanjšanje tveganja za nastanek rakavih obolenj in srčno-žilnih bolezni. Če želimo izkoristiti čim večjo biološko aktivnost križnic in njihovih zaščitnih snovi, je zelo pomemben način kuhanja.

thumb korencek_mascobaZa preprečevanje pomanjkanja vitamina A, ki je zelo pomemben pri funkciji vida in proti izsušitvi kože, imajo eno ključnih vlog prekurzorji vitamina A, karotenoidi, predvsem beta karoten. Posebno znan vir je korenček.
 

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org