Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb niacinNiacin je v telesu pomemben za normalen metabolizem energije ter za sintezo in odstranjevanje številnih snovi. Telo ga lahko tvori tudi samo in sicer iz esencialne aminokisline, imenovane triptofan.
 
 


Funkcije niacina

Ime niacin označuje dve vodotopni obliki, to sta nikotinamid in nikotinska kislina. V telesu je niacin prekurzor dveh molekul, ki imata velik pomen pri številnih kemijskih reakcijah, ki potekajo v telesu, to sta NAD (nikotinamid adenin dinukleotid) in NADP (nikotinamid dinukleotid fosfat). Za živila, ki vsebujejo niacin, je Evropska agencija za varnost hrane, EFSA odobrila naslednje zdravstvene trditve:

- prispeva k normalnim fiziološkim funkcijam

- prispeva k normalnemu metabolizmu pridobivanja energije

- prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema

- prispeva k vzdrževanju normalne sluznice

- prispeva k normalnemu delovanju kože

- zmanjšuje utrujenost in brezvoljo


Absorbcija niacina

Prosti niacin, ki ga zaužijemo s hrano se absorbira deloma že v želodcu, pa tudi v tankem črevesu. Presežke niacina izločimo z urinom, vendar do tega prihaja le ob skrajnem nasičenju krvne plazme, do česar ob običajnih vnosih večinoma ne pride. V jetrih, ledvicah in skeletnih mišicah imamo relativno visoke koncentracije nikotinamida, shranjenega kot molekule NAD (nikotinamid adenin dinukleotid), ki lahko postanejo aktivne v primeru pomanjkanja niacina. Zaloge lahko pokrivajo potrebe le nekaj tednov.


Pomanjkanje niacinaniacin1freedigitalphotos.net

Tipična bolezen, ki se pojavlja kot pomanjkanje tega vitamina je pelagra. Kaže se kot dermatitis, občutljiv na svetlobo. Na koži, ki je izpostavljena soncu se pojavi rdeča in otečena koža ter mehurčki. Znaki so precej podobni močnim opeklinam. Te znake pogosto spremljajo tudi demenca, zmedenost in diareja. Če je ne zdravimo, je lahko smrtna, saj je moten celoten sistem presnove energije. Do pomanjkanja lahko pride tudi pri alkoholikih in tistih, ki imajo kronične diareje.

Za sintezo NAD iz triptofana sta potrebna riboflavin in vitamin B6, zato lahko pomanjkanje katerega izmed teh dveh vitaminov privede do razvoja sekundarne pelagre.


Predoziranje niacina

Če pretiravamo z vnosom niacina (nad 35 mg dnevno), lahko pride do vročinskih valov ter srbenja in pekočega občutka na obrazu, rokah in prsih. Pri trajnih, zelo visokih dozah (nad 3 g dnevno) lahko pride tudi do odpovedi jeter. Visoki odmerki tega vitamina se sicer uporabljajo v zdravilih za nižanje holesterola in morajo biti zdravniško nadzorovani.


Prehranski viri in dnevne potrebe po niacinu

Odrasli moški potrebujejo 16 mg niacinskih ekvivalentov dnevno, ženske pa 13 mg.

Do pomanjkanja niacina in bolezni lahko pride pri kroničnih uživalcih alkohola. Potrebe se povečajo med nosečnostjo in sicer za 0,2 mg dnevno.

Pokrivanje potreb po niacinu ni odvisno le od uživanja niacina s hrano, ampak ga telo lahko izdela tudi samo in sicer iz esencialne aminokisline triptofan. Triptofan, ki se v telesu ne porabi za izgradnjo beljakovin, se lahko porabi za sintezo nikotinamida. Beljakovine v povprečju vsebujejo 1% triptofana. Iz 60 mg triptofana lahko nastane približno 1 mg niacina (oz. niacinskih ekvivalentov). Prehrana s 60 g beljakovin, bi torej lahko prispevala do 10 mg niacinskih ekvivalentov. Količine niacina, ki ga potrebujemo se označujejo kot niacinski ekvivalenti in predstavljajo vsoto niacina iz hrane + 1/60 triptofana. Sinteza niacina iz triptofana je pomembnejša od prehranskega vnosa, zato pravimo, da so živila, ki so dober vir beljakovin, tudi dober vir niacina.

Dobri viri niacina so meso, predvsem jetra in ribe, kjer se niacin nahaja v prosti obliki. Nekaj niacina vsebuje celo kava. Najdemo ga sicer tudi v žitaricah, vendar je tu niacin vezan z drugimi snovmi in je zato v telesu praktično neizkoristljiv. Z encimsko razgradnjo ga telo izkoristi nekje do 10%, kar je izredno malo in zato žit ne štejemo med dobre vire tega vitamina.


Vsebnost niacina v 100 g nekaterih živil

 Živilo   Vsebnost niacina v 100 g živila   % PDV* 
 sardine   19,9 mg  124 %
 telečja jetra   17,5 mg  109 %
 piščančje prsi   13,7 mg  86 %
 pivski kvas  12,3 mg  77 %
 rdeča paprika   0,9 mg  6 %
 kava  0,2 mg  1 %
 buče  0,4 mg  3 %

* PDV je priporočen dnevni vnos za odrasle, na osnovi referenčnih vrednosti za označevanje živil. Za niacin znaša 16 mg.


Stabilnost niacina

Obe obliki niacina, nikotinamid in nikotinska kislina sta v živilih dobro obstojni, saj kisik, toplota in svetloba praktično ne povzročajo izgub. S pripravo hrane se izgube niacina zmanjšajo za manj kot 10 %.

 

 

 

Viri:

Ottaway P.B. Food fortification and supplementation. ZDA, Woodhead Publishing Limited, 2008.

Kohlmeier M. Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003.

Geissler C., Powers H. Human nutrition, VB, Elsevier, 2005.

D-A-CH Referenčne vrednosti za vnos hranil (Nemško prehransko društvo, Avstrijsko prehransko društvo, Švicarsko društvo za raziskovanje prehrane, Švicarsko združenje za prehrano), Bonn, Nemčija: 2000) [1. Slovenska izdaja: 2004]

http://ndb.nal.usda.gov

Slike: freedigitalphotos.net

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org