Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb riboflavinRiboflavin ima pomembno vlogo v metabolizmu pridobivanja energije in mnogih drugih funkcijah v telesu. Med vsemi vitamini je prav ta najbolj široko zastopan v živilih, čeprav ga večinoma nobeno živilo ne vsebuje veliko. Najdemo ga predvsem v živilih živalskega izvora, žitih in zeleni zelenjavi.
 


Funkcije riboflavina

Riboflavin, oziroma vitamin B2 je vitamin, topen v vodi. V telesu sodeluje pri mnogih procesih, večinoma kot koencim. Prispeva k normalnemu metabolizmu pridobivanja energije, dobremu delovanju živčnega sistema, vida in kože, varuje celice pred oksidativnim stresom, prispeva pa tudi k zmanjšanju utrujenosti. Te trditve je za uporabo na živilih, ki so viri tega vitamina potrdila tudi evropska agncija za varnost hrane, EFSA.

V tkivih poteka precej učinkovito zbiranje in ponovna uporaba riboflavina. Pomanjkanje riboflavina v prehrani običajno nima hujših zdravstvenih posledic, v živilih pa je sicer pogosto zastopan, vendar v manjših količinah.

Zaradi intenzivno rumene barve ta vitamin uporabljajo tudi kot živilsko barvilo (E101).


Absorbcija riboflavina

Riboflavin se v živilih, razen mleka in jajc, ki vsebujejo veliko prostega riboflavina, nahaja v vezani obliki, zato v prebavnem sistemu najprej pride do hidrolize teh molekul. S tem se sprosti riboflavin, ki se v telo absorbira v tankem črevesju. Tudi bakterije, ki se nahajajo v črevesju proizvajajo ta vitamin in tudi tega lahko naše telo absorbira.


Pomanjkanje riboflavinariboflavin1freedigitalphotos.net

Pomanjkanje riboflavina je sicer dokaj pogosto, vendar ne povzroča nobene bolezni in nikoli ni smrtno. Razlog temu je, da se večina riboflavina v telesu reciklira, torej ponovno uporabi. Presežek riboflavina se iz telesa izloči z urinom.

Znaki pomanjkanja se lahko kažejo kot razpoke v kotičkih ustnic, boleč jezik in dermatitis. Glavni učinek pomanjkanja na metabolizem je zmanjšana oksidacija maščobnih kislin in upočasnitev metabolizma. Pomanjkanje riboflavina povezujejo tudi s pomanjkljivo absorbcijo železa, do česar lahko pride zaradi sprememb v resicah tankega črevesa.

Če nam primanjkuje riboflavina, je pogosto tudi pomanjkanje vitamina B6.


Prehranski viri in dnevne potrebe po riboflavinu

Odrasli moški potrebujejo 1,4 mg, ženske pa 1,2 mg riboflavina dnevno.

Do povečanih potreb pride med nosečnostjo (0,3 mg dnevno več), pri intenzivni fizični aktivnosti, hudih boleznih, operacijah in poškodbah, jemanju določenih zdravil in pri kroničnem pretiranem uživanju alkohola.

Riboflavin najdemo predvsem v ribah, mesu, mleku, jajcih, pa tudi v žitih in zeleni zelenjavi.


Vsebnost riboflavina v 100 g nekaterih živil

 Živilo   Vsebnost riboflavina v 100 g živila   % PDV* 
 mleko (3,2 % mlečne maščobe   0,169 mg   12 %
 brancin  0,150 mg   11 % 
 zelena solata    0,080 mg   6 % 
 špinača  0,189 mg  14 % 
 svinjina  0,219 mg   16 % 
 polnozrnata pšenična moka  0,165 mg   12 % 

* PDV je priporočen dnevni vnos za odrasle, na osnovi referenčnih vrednosti za označevanje živil. Za riboflavin znaša 1,4 mg.

 

Stabilnost riboflavina

Riboflavin štejemo med bolj obstojne vitamine. Njegovo obstojnost najbolj ogroža svetloba, na toploto in kisik pa je dobro odporen, zato pri segrevanju ne prihaja do izgub.

 

 

 

Viri:

Ottaway P.B. Food fortification and supplementation. ZDA, Woodhead Publishing Limited, 2008.

Kohlmeier M. Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003.

Geissler C., Powers H. Human nutrition, VB, Elsevier, 2005.

D-A-CH Referenčne vrednosti za vnos hranil (Nemško prehransko društvo, Avstrijsko prehransko društvo, Švicarsko društvo za raziskovanje prehrane, Švicarsko združenje za prehrano), Bonn, Nemčija: 2000) [1. Slovenska izdaja: 2004]

Slike: freedigitalphotos.net 

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org