Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb vitaminKVitamin K ima ravno pravšnje ime- potreben je za kri in kosti. Ljudem ga le redko primanjkuje, saj ga proizvajajo bakterije v črevesju, pa tudi živila ga vsebujejo kar nekaj.
 

thumb vitamin_EVitamin E je glavni antioksidant v našem telesu. Naše celice ščiti pred poškodbami kisikovih prostih radikalov. Naravno ga vsebujejo rastlinska olja, tista z več nenasičenimi maščobami ga imajo več, saj tudi njih ščiti pred oksidacijo.
 

thumb vitamin_APomanjkanje vitamina A je pogost vzrok za slepoto pri otrocih, predvsem v nerazvitih državah. V živilih najdemo različne snovi, ki jih naše telo lahko izkoristi za pokrivanje potreb po vitaminu A.
 

thumb pantotenska_kislinaPantotenska kislina ima pomembno vlogo v številnih presnovnih funkcijah. Vsebujejo jo mnoga živila, proizvajajo pa jo tudi bakterije v našem črevesju, zato praktično nikoli ne pride do pomanjkanja.

thumb biotinPomanjkanje biotina se ob uživanju običajne prehrane le redko pojavi. Do njega lahko pride, če dalj časa uživamo surova jajca, predvsem beljak, ki vsebuje encim avidin, ki veže biotin. Pri pečenih jajcih teh težav ni, saj toplota onesposobi delovanje tega encima.

 

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org