Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept


thumb visokobeljakovinska_dieta1Prekomerna telesna teža je postala globalni problem tudi zaradi cenovno dokaj ugodne visokoenergetske hrane, ki je tudi marketinško dobro podprta in reklamirana. Pri izgubi telesne teže nam lahko pomagajo različne diete. Preverili smo, kako je z visoko beljakovinsko dieto.

 

Kaj je visoko beljakovinska dieta?

Dnevno naj bi po splošnih priporočilih zaužili okoli 15% beljakovin od celotnega energijskega vnosa, pri visoko beljakovinski dieti pa se delež beljakovinskega vnosa podvoji in znaša okoli 30% celotne zaužite energije. Pri tem moramo biti pozorni, da če želimo podvojiti odstotek zaužitih beljakovin, ne podvojimo mase (gramov) zaužitih beljakovin, saj povečan en odstotek ni enak enemu gramu beljakovin. Potreben je izračun koliko energije vnesemo z beljakovinami (1 g beljakovin vsebuje približno 4,1 kcal energije) in posledično tudi zmanjšanje dnevnega odstotka drugih hranil (ogljikovih hidratov, maščob).


Zdravstveni vidiki visoko beljakovinske diete

Do sedaj še niso jasno dokazali, da bi visoko beljakovinska dieta povečevala možnosti za nastanek ledvičnih kamnov, rakavih obolenj in srčno žilnih bolezni. Kombinacija visoko beljakovinske diete z nizkim vnosom ogljikovih hidratov (do okoli 20 g / dan) se opisuje tudi kot ketonska dieta. Za ketonsko dieto je značilna tvorba ketonskih telesc, ki jih tvorijo jetra, kot alternativno »gorivo« namesto glukoze za možgane. Takšno stanje povzroči tudi povečano koncentracijo maščobnih kislin v obtoku in prisili organizem, da namesto glukoze za energijo porablja maščobe. Ketonska telesca pa namesto glukoze prehajajo v možgane. Primer ene od vrst diet z nizkim vnosom ogljikovih hidratov je tudi »Atkinsonova dieta«. Vendar pa ugotavljajo, da drastično znižanje vnosa ogljikovih hidratov ne prinaša nobene prednosti pri uravnavanju apetita in regulaciji prebavne mikrobiote, zato je bolj priporočljiva dieta samo s povečanim vnosom beljakovin.


Dieta in vpliv na nastanek osteoporoze ter antioksidativni status organizmavisokobeljakovinska dietafreedigitalphotos.net

Poleg tega moramo biti pri visoko beljakovinski dieti previdni pri zadostni količini zaužitega kalcija, saj se ga veliko izloči z uriniranjem in na ta način organizem črpa kalcij iz kosti, kar lahko povzroči osteoporozo. Zato je pomembno sočasno uživanje sadja in zelenjave. Premalo zaužitega sadja in zelenjave zlasti ob kombinirani visoko beljakovinski dieti z nizkim vnosom ogljikovih hidratov ima lahko tudi negativne posledice na antioksidativni status organizma. Če se ob takšni dieti ne uživa vitaminov s hrano, jih je potrebno dodajati v obliki prehranskih dopolnil.


Učinkovitost visoko beljakovinske diete na telesno težo

Študije so pri testiranih ljudeh, ki so bili na visoko beljakovinski dieti sicer pokazale izgubo teže približno enega kilograma na teden in spremembe v telesni sestavi (manjši delež maščobe). Vendar je takšna dieta lahko le kratkoročna in so po končani dieti in normalni prehrani , ljudje ponovno pridobili izgubljeno težo.

V splošnem povzroča beljakovinska hrana večjo sitost in zmanjša apetit, vendar šele nekaj časa po zaužitju obroka, medtem ko ogljikovi hidrati povzročijo hitrejšo sitost po obroku, ki pa ne traja tako dolgo.

Zato naj bi ob uživanju beljakovinske hrane zaključili jesti še predno smo povsem siti. Pri dieti pa je potrebno upoštevati tudi psihološki vidik, saj je dieta tudi vrsta stresa za telo in so raziskave pri nekaterih ljudeh pokazale večjo nervozo, slabše razpoloženje, depresijo ali pa razvoj motnje hranjenja.


Splošna priporočila glede visoko beljakovinskih diet

Čeprav še vedno potekajo raziskave o vplivu beljakovinskih diet na zdravje in učinkovitost pri hujšanju, so si dosedanje študije dokaj enotne, da takšna dieta dolgoročno ni priporočljiva zaradi stranskih učinkov, ki so tudi omenjeni v prispevku. Naše telo potrebuje tudi ogljikove hidrate in maščobe ter mikrohranila v ustreznem razmerju. Z visoko beljakovinsko dieto si morda lahko pomagamo le v začetni fazi hujšanja, nato pa postopoma dodajamo obroke s sestavljenimi ogljikovimi hidrati.

 

 

 

 

Vir:

Johnstone A. M. 2011. Safety and efficacy of high-protein diets for weight loss. Proceedings of the Nutrition Society, 1-11

 

 

 

Pripravila: Saša Rot, uni. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org