Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb fizol_napenjaMnogi se fižola in nekaterih drugih stročnic izogibajo, saj lahko povzročajo napenjanje in vetrove. Razlog temu je v prehranski sestavi fižola in stročnic. Če se priprave fižola lotimo pravilno, lahko neželene učinke na prebavni sistem tudi preprečimo, ali pa vsaj omilimo.

 

 

Rafinoza

Grah in fižol vsebujeta ogljikov hidrat, sladkor, imenovan rafinoza. Rafinoza je sestavljena iz treh komponent, glukoze, fruktoze in galaktoze. Namizni sladkor, ki ga imenujemo saharoza, je sestavljen iz glukoze in fruktoze. ko sladkor pojemo, ga naši prebavni encimi razgradijo na fruktozo in glukozo, ki nato vstopata v nadaljnje procese presnove.


Ko pojemo fižol, ga naši prebavni encimi prav tako razgradijo, vendar, ker fižol vsebuje rafinozo, ki poleg glukoze in fruktoze razpade tudi na galaktozo, presnova tu potekafizol napenja1 nekoliko drugače. Naše telo nima encima, ki bi ustrezno presnovil galaktozo, zato galaktoza skozi prebavni trakt pride nespremenjena do debelega črevesa, kjer jo kot vir hrane uporabljajo črevesne bakterije, še posebno Escherichia coli. Mikroorganizmi, prisotni v črevesni flori pri presnovi galaktoze sproščajo različne pline, kot so vodik, metan in ogljikov dioksid. Te plini povzročajo napihnjen trebuh in vetrove. Stročnice vsebujejo tudi veliko topnih vlaknin, ki jih naše telo prav tako ne more prebaviti, presnavljajo pa jih črevesne bakterije, kar ravno tako povzroči nastajanje omenjenih plinov.


Kako se izognemo napenjanju

Način, s katerim se lahko izognemo napenjanju je ta, da stročnice pustimo, da vzkalijo. Proces kaljenja v stročnicah ustvari encim galaktozidazo, ki galaktozo razgrajuje. K manjšemu napenjanju pripomore tudi, če stročnice pred kuhanjem dobro namočimo, saj namakanje že sproži proces kaljenja.

 

 

 

Vir:

Winham D. M., Hutchins A. M. 2011. Perceptions of flatulence from bean consumption among adults in 3 feeding studies. Nutrition Journal., 10: 128.

Slike: http://www.freedigitalphotos.net

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž., živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org