Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept


thumb eko_zivilaKmetje visokokakovostne pridelke ustvarjajo tudi z večletnim kolobarjenjem, dopuščanjem daljšega časa za zorenje rastlin in rast živali ter uporabo avtohtonih pasem in rastlinskih sort.
 

 

Ponudba ekoloških živil na trgu je čedalje večja in zajema poleg sadja, zelenjave in mesa tudi, otroško hrano, pivo, jogurte, torte, slaščice, kruh, žita za zajtrk, pecivo, mesnine, sadne sokove, konzervirano sadje in zelenjavo, pripravljene obroke, kavo in čaj. V Evropi za ekološka živila prevladuje oznaka »bio«, ki smo jo uporabljali tudi v Sloveniji, vendar je danes zaradi bolj nadzorovane uporabe, uradno sprejeta beseda za označevanje ekološko pridelane hrane, »eko«. Skladno z zakonodajo pa imajo lahko ekološka živila poleg tega izraza še dodatne označbe, kot sta »biološko« in »bio«. Beseda »organsko« izhaja iz besede »organic«, vendar v slovenščini izraz glede na pomen ni primeren za označevanje ekoloških živil.


Zagotovila za potrošnike

Proizvodnja in prodaja ekoloških živil z oznakami in znaki na trgu EU sledi strogemu postopku certifikacije,
 ki je obvezen za vse. Pri ekoloških pridelovalcih in predelovalcih potekajo kontrolni pregledi enkrat letno in če nosilci dejavnosti ne izpolnjujejo vseh zahtev, se jim certifikat odvzame.


Ekološka živila in njihova hranilna vrednost ter vpliv na zdravjeeko zivila1

Možno je, da so ekološka živila pod vplivom pesticidov, vendar je povprečna okužba ekoloških živil 200-krat manjša kot pri konvencionalnih živilih. Glede vsebnosti vitaminov in mineralov v ekoloških živilih so raziskave pokazale, da glede na hranilno vrednost med ekološkim in konvencionalnim živilom ni bilo opažene nobene razlike v vsebnosti vitaminov in mineralov, ki so pomembni za človeško zdravje. Vendar pa po zakonodaji ekološka živila ne smejo vsebovati gensko spremenjenih organizmov, umetnih arom in barvil in so zato s tega vidika bolj zdrava. Ekološki kmetje in pridelovalci ne trdijo, da so njihovi proizvodi boljšega okusa kot drugi, ampak le, da je njihov okus pristen, saj so bili proizvedeni z naravnimi postopki.


Prednosti uživanja ekoloških živil

Prednosti okusa ekoloških pridelkov so bolj ali manj subjektivne, vendar pa je za ekološke kmete znano, da na svojih kmetijah skrbijo za večjo pestrost rastlinskih in živalskih vrst. Ekološko kmetijstvo si prizadeva pridelovati tudi visokokakovostna živila, ki odražajo raznolike kulinarične želje sodobnega porabnika. Poleg tega ohranja naravne vire, kot so tla in voda in nas spodbuja k odgovornemu ravnanju z elektriko in drugimi viri.

 

 

Viri:

http://ec.europa.eu

http://www.zps.si

http://eur-lex.europa.eu

Dangour A. D., Dodhia S. K., Hayter A., Allen E., Lock K., Uauy R. 2009. Nutritional quality of organic foods: a systematic review. The American Journal of clinical nutrition, 3: 680-685

 

 

Pripravila: Saša Rot, uni. dipl. ing. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org