Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb zajtrkZajtrk predstavlja prvi obrok v dnevu, zato izberimo kakovostna in hranilna živila. Nekatere raziskave so pokazale, da, če zajtrkujemo, čez dan zaužijemo tudi manj prigrizkov, s čimer se izognemo pridobivanju odvečnih kilogramov.

 

Kaj izbrati za zajtrk?

Eno izmed meril pri izbiri živil je vrednost glikemične obremenitve. Ta poleg glikemičnega indeksa vključujezajtrk1Foto: Piyato tudi količino ogljikovih hidratov v enoti živila. Živila z nizko glikemično obremenitvijo izboljšajo metabolizem glukoze in lipidov, lahko podaljšajo občutek sitosti med obroki ter zmanjšajo nadaljnji vnos živil.

Za zajtrk izberimo polnozrnati kruh, kosmiče ali kašo. Dodamo lahko jogurt ali mleko. Ne pozabimo na zelenjavo ali sadje. Privoščimo si tudi vire beljakovin, kot so jajca ali ribe ...

Za zajtrk si lahko spečemo jajce s svežo rdečo papriko. Zraven dodamo rženi kruh, sir ter kisle kumarice. Obroku lahko dodamo še jabolko.

Lahko pa si za zajtrk pripravimo ovsene kosmiče (3 žlice) s toplim mlekom (3,5% m.m.) in jim dodamo nekaj lešnikov ter pest rozin. Privoščimo si še sveže stisnjen pomarančni sok.

 

Zajtrkovanje naj postane navada

Redno zajtrkovanje se najlažje uveljavi v zgodnjem otroštvu. V obdobju mladostništva postane rutina, kasneje pa je spreminjanje navad težje. Tako bi bilo dobro, če se že v družini uveljavi reden zajtrk.

Čeprav morda na zajtrkovanje nismo navajeni, ga lahko še vedno začnemo uvajati v svoj jedilnik. Dobro je, da se zbudimo nekoliko prej, da lahko v miru pozajtrkujemo. Pomembno je, da je izbira živil zdrava in ustreza našemu okusu. Ko se navadimo na jutranje uživanje zajtrka, le-ta postane nepogrešljiv del našega vsakdanjika.


Koristi rednega uživanja zajtrka

Redno uživanje zajtrka naj bi prispevalo k zmanjšanemu indeksu telesne mase, boljšim miselnim funkcijam ter manjšemu pojavu kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2 ter bolezni srca in ožilja. 


Ni časa?

Včasih se zgodi, da nam časa za pripravo zajtrka enostavno zmanjka. Kaj narediti? Lahko zmešamo navadni jogurt, med in ovsene kosmiče. Mogoče nas prepriča polnozrnati kruh z namazom in koščkom sveže paprike ali paradižnika. Privoščimo si lahko tudi sadje. Torej, kombinacij ni malo, s tem pa se zmanjšajo izgovori, zakaj tudi pri pomanjkanju časa ne bi zjutraj odšli od doma s praznim želodcem.


Zajtrk in Slovenci

Raziskava o prehrambenih navadah odraslih Slovencev z vidika varovanja zdravja v letu 2007 in 2008 je pokazala, da četrtina moških in petina žensk nikoli ne zajtrkuje.

V Sloveniji poznamo projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Njegov namen je izobraževati šolarje ter v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka. Ozavestiti poskušajo prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega izvora ter pomen kmetijske dejavnosti in čebelarstva in odraščajoče otroke spodbuditi k zdravemu prehranjevanju.

 

Viri:

Kamada I., Truman L., Bold J., Mortimore D. 2011. The impact of breakfast in metabolic and digestive health. Gastroeneterology and Hepatology From Bed to Bench, 4, 2: 76-85

http://www.tradicionalni-zajtrk.si

http://nutritiondata.self.com

http://www.ivz.si

Slike: freedigitalphotos.netPripravila: Mojca Dovjak, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org