Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept


thumb visokobeljakovinska_dieta1Prekomerna telesna teža je postala globalni problem tudi zaradi cenovno dokaj ugodne visokoenergetske hrane, ki je tudi marketinško dobro podprta in reklamirana. Pri izgubi telesne teže nam lahko pomagajo različne diete. Preverili smo, kako je z visoko beljakovinsko dieto.

 

thumb emulgatorjiSte tudi vi med tistimi, ki se sprašujete, kaj sploh je to in zakaj je treba dodajati te snovi v živila? Ime emulgator je za nepoznavalce precej zastrašujoče, zato bomo v nadaljevanju razložili, za kaj sploh gre pri vsem skupaj.

 

 

thumb maslo_margarinaGeneracija naših dedkov in babic je nedvomno zrasla (in preživela) ob maslu, medtem ko se mora današnja generacija soočati s svarili pred pretiranim uživanjem masla na eni strani, na drugi strani pa tudi pred pretiranim uživanjem margarine. Torej kaj izbrati, da bo dobro za nas?

 

thumb stevijaUporaba steviolnih glikozidov, kot nizkokaloričnega sladila, pridobljenega iz rastline stevije, je bila odobrena v EU, določena pa je tudi najvišja dnevna količina, ki je še varna za uživanje. V zadnjem času je precej popularna, dobro pa je vedeti, da trenutno kot sladilo celotna rastlina stevije še ni ocenjena kot varna, zato previdno z domačo uporabo.

 
 

thumb giGlikemični indeks (GI) razvršča živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju ogljikohidratnih živil v primerjavi z glukozo ali belim kruhom. Poznamo 3 skupine – živila z nizko, srednjo ali visoko vrednostjo GI. Pojem glikemična obremenitev pa poleg GI upošteva tudi dejansko količino ogljikovih hidratov v živilu.
 

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org