Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb fosforFosfor je hranilo, ki ga v naši prehrani zaužijemo celo preveč. V telesu je sicer pomemben predvsem v kosteh, kjer je povezan s kalcijem, nahaj pa se tudi v naših celičnih membranah.
 

thumb kalijZa razliko od natrija, ki je najpogostejši element v zunajcelični tekočini, se kalij nahaja v znotrajcelični tekočini. Največ kalija najdemo v rastlinskih živilih, ki so precej bogata z njim.
 

thumb kromKrom je pomemben predvsem v funkciji presnove ogljikovih hidratov. Najdemo ga predvsem v kakavu, kavi, oreščkih in polnozrnati moki. Z običajno pestro prehrano zaužijemo dovolj kroma za pokrivanje dnevnih potreb.

 

thumb natrijVečino natrija zaužijemo preko uporabe kuhinjske soli. Čeprav je natrij nujen za normalno delovanje telesnih funkcij, lahko prevelik vnos povzroča tudi zdravstvene težave, kot je povišan krvni pritisk, ki škodi našemu srcu in ožilju.

 
 

thumb manganMangan najdemo predvsem v živilih rastlinskega izvora, potrebujemo pa ga v številnih telesnih reakcijah, naše telo pa varuje tudi pred škodljivimi prostimi radikali. Potreben je tudi za zdrav hrustanec, ki je sestavni del naših sklepov.

 
 

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org