Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb pivoPivo sicer sodi med alkoholne pijače,  kar pomeni da je njegovo uživanje potrebno omejevati, kljub vsemu pa vsebuje tudi nekatere koristne hranilne snovi, npr. vitamin B12, ki ga med fermentacijo piva proizvajajo kvasovke.

 

Kaj pomeni beseda "pivo"

Beseda ˝pivo˝ izhaja iz latinskega izraza ''bibere'' kar v prevodu pomeni ˝pitje˝. Na splošno je pivo mešanica vode, ekstrakta žit, hmelja, ogljikovega dioksida in alkohola (odvisno od vrste piva). Po pravilniku o kakovosti piva je definirano kot: fermentirana pijača iz žit, hmelja in vode, izdelana po tehnološkem postopku varjenja, ki mu sledi alkoholno vrenje sladice z dodatkom pivskih kvasovk.

Med vsemi pijačami na svetu je pivo na tretjem mestu po porabi. Največ piva na svetu proizvedejo Amerika, Kitajska in Rusija. V Evropski uniji pa Rusija, Nemčija, Velika Britanija, Poljska in Španija.


Dobra stran piva

Alkoholne pijače so na splošno označene kot škodljive za zdravje zaradi vsebnosti alkohola ter nevarnosti za zdravje, ki jih prinese pogosto in/ali prekomerno uživanje. Tako pivo kot vino pa ob zmernem uživanju predstavljata tudi vir telesu koristnih hranil. Pivo vsebuje antioksidante, minerale, vitamine in relativno majhne količine alkohola v primerjavi z drugimi alkoholnimi pijačami. Obstojajo tudi brezalkoholne različice piva, ki so z vidika varovanja zdravja še posebej zanimiva zamenjava. Kozarec brezalkoholnega pivasi lahko privoščijo tudi nosečnice in doječe matere.


Kaj je zmerno pitje pivapivo1freedigitalphotos.net

Pri vseh naštetih koristnih učinkih piva, ne smemo pozabiti, da gre še vedno za alkoholno pijačo. Za zmerno pitje šteje približno 2 - 5 dcl piva ob hrani. Vsaj 1-2 dneva v tednu pa se uživanju kakršnih koli alkoholnih pijač odpovejmo.

 

Prehranska vrednost piva

Vrednosti se razlikujejo med različnimi vrstami piva zato so podane v razponih.

 

 Hranilo   Vsebnost na 1 l piva 
 Energijska vrednost (kcal)   150 - 1100 
 Beljakovine (g)  3 - 5 
 Vitamin C (mg)  do 30 
 Folna kislina (µg)  40 - 600
 Vitamin B12 (mg)  3 - 30
 Kalcij (mg)  40 - 140
 Fosfor (mg)  90 - 400
 Magnezij (mg)  60 - 200 

Vsebnost alkohola v pivu je odvisna od vrste piva in je lahko od 0,5 vol. % pri brezalkoholnih vrstah piv, do 10 vol. %. Povprečna vsebnost alkohola v pivu je 3-6 vol. %.


Proces izdelave piva

Za izdelavo piva večinoma uporabljajo ječmenov ali pšenični slad. Slad je namočen in osušen kaljeni ječmen ali pšenica. Pri temnih vrstah piva se slad prepraži, s čimer pivo pridobi karamelno aromo in temnejšo barvo. Slad se nato kuha v vodi, v katero se dodata še hmelj in kvas (celice kvasovk). Hmelj daje pivu značilno osvežilno grenkost in prijetno aromo in obenem deluje tudi kot konzervans, saj otežuje rast bakterij. Z dodatkom kvasa se začne alkoholno vrenje piva. Kvasovke porabljajo ogljikove hidrate, pri čemer nastajata alkohol in ogljikov dioksid. Ko je vrenje piva končano, se pivo prefiltrira in se začne postopek zorenja piva.

Obstaja veliko različnih vrst piv, znotraj posamezne vrste pa so različni stili. Določeno pivo lahko namreč včasih uvrstimo v različne zvrsti, odvisno od tega, kateri kriterij izberemo. Na splošno piva delimo na vrsto lager in ale. Lager piva so piva, pri katerih po koncu fermentacije kvasovke ostanejo na dnu posode in se za njihovo proizvodnjo tako uporabljajo kvasovke spodnjega vrenja (Saccharomyces uvarum oz. Saccharomyces carlsbergensis). Oznaka ale se uporablja za pivo, ki je proizvedeno z uporabo kvasovk zgornjega vrenja (Saccharomyces cerevisiae). Pri takšni proizvodnji piva po koncu fermentacije kvasovke ostanejo na vrhu piva oziroma v pivu. Poznamo še vrsto piva, ki se proizvaja s spontano alkoholno fermentacijo, ki jo povzročajo divje kvasovke iz zraka (Brettanomyces lambicus); to so tako imenovana lambic piva.


Uporaba piva

Pivo se večinoma uživa kot osvežilna pijača. Tako kot vino, lahko pivo uporabljamo kot sestavino pri kuhanju. Grenkoba hmelja v pivu jedem poda plemenit grenak okus, ječmenov slad sladkost, kvas pa doda jedem lahek kvasni okus. Encimi kvasa so uporabni tudi za mehčanje mesa, torej ga lahko uporabimo z marinado. Poznamo tudi pivski kruh, ki ga lahko izdelamo iz moke, pecilnega praška, jajc, soli in piva. Pivo lahko uporabimo tudi pri pripravi vafljev ali praženih jabolk v testu. V primeru pijač, lahko pivo dodamo sveže pripravljeni limonadi ter tako dobimo izdelek, poznan pod komercialnim imenom ˝radler˝. Pivski kvas je stranski produkt pri proizvodnji piva. Bogat je z vitamini B kompleksa in minerali (cink, selen) ter beljakovinami. Juhe lahko obogatimo tako, da v juho pred serviranjem zakuhamo še 1-2 veliki žlici suhega pivskega kvasa.


Pivske zanimivosti

Brezalkoholno pivo ni 100 % brez alkohola. Dovoljena vsebnost alkohola je do 0.5 %.

Pivo ni priporočljivo za osebe, ki so alergične na gluten, saj je izdelano iz žit, ki vsebujejo gluten.

Odvisno od vrste oz. vsebnosti alkohola in ogljikovih hidratov je pivo lahko nizko ali visokokalorično živilo. Sam alkohol energijski vrednosti prispeva skoraj dvakrat več kot ogljikovi hidrati.

V Evropski uniji je Španija največji porabnik brezalkoholnega piva.

Alkohol je v svetu najbolj konzumirana ˝droga˝ in je najbolj pogosto zaužita v obliki piva.

 

Viri:

Bamforth C. W 2002. Nutritional aspects of beer; a review. Nutrition research, 22 (1–2), 227–237

Branyik T., Silva D. P., Baszczynski M., Lehnert R., Almeida e Silva J. B. 2012. A review of methods of low alcohol and alcohol-free beer production. Journal of Food Engineering, 108 (4), 493–506

http://www.uradni-list.si/

Sevšek K. 2002. Zgodovinski razvoj pivovarstva v Ljubljani. Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta.

 

Pripravila: dipl. ing. živ. in preh. Tea Lišnić

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org