Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb sladkor_vlaknine_sadjeZbrali smo vrednosti različnih sladkorjev in vlaknin, ki jih najdemo v jesenskem sadju - bananah, jabolkih, hruškah, mandarinah, pomarančah in kiviju.

 

 

V tabeli najdete količine posameznih sladkorjev in vlaknin za sadje, ki je jeseni najpogosteje na policah trgovin in tudi na našem jedilniku. Kot je razvidno iz tabele, sadje sladkor vlaknine_sadje1lahko vsebuje kar nekaj sladkorja. Posebej bogate z njim so mandarine in pomaranče. Saharoza, ki jo najdemo v kuhinjskem sladkorju in glukoza sprožata največji glikemični odziv, zato se tem sadjem ne pretiravajmo kadar želimo izgubiti kakšen kilogram. 

Sadje vključimo v prehrano vsak dan, priporočljivo dve porciji, ostale tri pa naj predstavlja zelenjava. Sadje vsebuje tudi veliko vlaknin, ki pomagajo pri prebavi, pa tudi vitamine, minerale in antioksidante, ki so še posebej zaželeni pri zaščiti našega telesa in njegovem učinkovitem delovanju.

Vsebnosti v tabeli so podane na 100 g posameznega živila.

 

 Banane 

 Jabolka 

 Kivi 

 Pomaranče 

 Hruške 

 Mandarine 

 Grozdje 

 Saharoza 

 2,4 g  2,6 g  0,2 g  7 g  1 g  12 g  0,2 g

 Glukoza

 5 g  3 g  7 g  3,3 g  4 g  4 g   11 g

 Fruktoza

 4,6 g  7 g  7,7 g  3,7 g  9,2 g  4,7 g  12 g

 Vlaknine

 6 g  3 g  5 g  3,6 g  4,6 g  3,5 g  1,4 g

 

 

Vir: USDA database

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org