Podprite Sklad za preverjanje kakovosti živil: 0.5% dohodnine namenite Inštitutu za nutricionistiko

Inštitut za nutricionistiko je konec leta 2015 ustanovil Sklad za preverjanje kakovosti živil, v okviru katerega zbiramo donacije iz dohodnine in financiramo nadaljnje neprofitno delovanje inštituta na področju preverjanja kakovosti živil na tržišču in informiranje javnosti na področju prehrane. Vsak prebivalec Slovenije lahko z izpolnitvijo ustrezne izjave 0.5% svoje dohodnine namesto državi nameni posebnim neprofitnim ustanovam, med katere je uvrščen tudi naš inštitut. Kljub tem, da vas to nič ne stane, bo vaša podpora pomenila izjemno pomemben prispevek za izboljšanje kakovosti živil. Del dohodnine nam lahko namenite z izpolnitvijo Zahteve za namenitev dela dohodnine za donacije.

Zakaj nameniti del dohodnine in koliko vas to stane?

preverjanje kakovosti1

Možnost namenitve 0.5% dohodnine prebivalcem omogoča, da finančno podprejo izbrane pobude oz. organizacije, pri čemer se višina njihove dohodnine ne spremeni. Če državljan ne izbere organizacije, ki bi ji želel donirati del dohodnine, gre ta del dohodnne v proračun države. S strani prebivalcev namenjena dohodnina neprofitnim organizacijam pomeni zelo pomemben vir prihodkov, saj lahko na ta način izvajajo različne družbeno koristne projekte, ki sicer ne bi bili izvedeni. Na Inštitutu za nutricionistiko smo v ta namen konec leta 2015 ustanovili poseben Sklad za preverjanje kakovosti živil, ki bo finančno podprl delovanja inštituta na področju preverjanja kakovosti živil na tržišču in informiranja javnosti na področju prehrane. V preteklih letih je Inštitut za nutricionistiko sodeloval pri številnih projektih, povezanih s preverjanjem kakovosti živil, in o tem obveščal javnost in medije. Ena izmed odmevnih zadnjih objav je razkritje o količini zdravju škodljivih trans maščob v živilih v Sloveniji, ki je bilo predstavljeno na naši strokovni konferenci, pa tudi v oddaji Tarča - transmaščobe na TV Slovenija. Če podpirate naše tovrstne aktivnosti, nas lahko z namenitvijo dela dohodnine tudi finančno podprete.

Kako nameniti del dohodnine?

Postopek je zelo enostaven. Če ste uporabnik sistema eDavki, lahko to storite z nekaj kliki na računalniku, v nasprotnem primeru pa stiskate in izpolnete preposto izjavo, in jo pošljete po pošti:

A) Postopek s pošiljanjem izjave po pošti

Postopek je zelo enostaven: Finančna Uprava RS (FURS) je na spletni strani objavila kratek obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije, ki ga je potrebno ustrezno izpolniti. Za poenostavitev smo na naši spletni strani objavili tudi izpolnjeno zahtevo z že vpisano davčno številko Inšituta za nutricionistiko, kamor le še dopišete svoje podatke, ga podpišete in pošljete po pošti. Pošljete ga lahko na vašo izpostavo davčnega urada, lahko pa tudi kar na naš naslov Inštitut za nutricionistiko, Tržaška cesta 40, 1000 Ljubljana, in ga bomo ustreznemu uradu posredovali mi. 

 

B) Postopek preko spleta z uporabo sistema eDavki (za uporabnike sistema eDavki s kvalificiranim digialnim podpisom)

  • Prijavite se na spletni strani eDavki
  • Izberite: Dokumenti: Nov dokument
  • Med dokumenti področja Dohodnina izberite dokument "Doh-Don: Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije"
  • Vnesite davčno številko upravičenca (Inštituta za nutricionistiko): 50465856
  • Vnesite odstotek dohodnine, ki bi jo želeli nameniti (%): 0,5
  • Potrdite obrazec z gumbom "Oddaj vlogo"
  • Podpišite dokument z digitalnim podpisom kot vse ostale vloge na strani eDavki. V posebnem posebnem polju se pokaže varnostna koda, ki jo prepišete v ustrezno polje in pritisnete gumb Podpis.

Rok za oddajo zahtevka

Davčni urad upošteva podatke, s katerimi razpolaga na zadnji dan enoletnega obračunskega obdobja, torej 31. decembra. Vaša odločitev bo veljavna do preklica oz. dokler davčni urad ne prejme vaše nove zahteve.

Če ste se odločili z donacijo podpreti Inštitut za nutricionistiko, se vam iskreno zahvaljujemo za vaše zaupanje. Hkrati se zavezujemo, da bomo vsa namenska sredstva namenili izključno za delovanje Sklada za preverjanje kakovosti živil, in na ta način prispevali k povečanju kakovosti živil in osveščenosti javnosti.

logo nutris

Inštitut za nutricionistiko
Tržaška cesta 40
1000 Ljubljana
Slovenija

Kako do nas

05 9068 870

01 300 79 81

nutris.zdrava.prehrana

BureauVeritas

Ostali podatki:

TRR: SI56 340001012501108
BIC: KSPKSI22XXX
Ban: Sparkasse d.d.
ID: SI50465856
MŠ: 3609081000

Prijava na obveščanje

comodo

05 9068 870

01 300 79 81

nutris.zdrava.prehrana

 

Prijava na obveščanje

comodo

Inštitut za nutricionistiko se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.