HR | EN

Ljubljana, 3. lipnja 2014. godine

 

konferenca-zdravstvene-trditve Slovenski jezik konferenca-zdravstvene-trditve-hr English language

 

Pozivamo Vas na konferenciju o označavanju hrane i dodataka prehrani. Riječ je o već petoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji Instituta za nutricionistiku koja svake godine okuplja oko 150 sudionika iz gospodarstva te državnih i istraživačkih institucija. Godinu 2014. obilježit će najopsežnija izmjena zakonodavstva dosad u području označavanja hrane i dodataka prehrani zbog koje će proizvođači morati popraviti više od 80% oznaka. Da biste pri svojemu radu bili što učinkovitiji i kreativniji, vodeći stručnjaci iz Europe predstavit će Vam sve novosti i zanimljivosti iz toga područja.

 

konferenca2014 Među predavačima očekujemo i predstavnicu jedinice za prehranu pri Europskoj komisiji DG SANCO koja će predstaviti aktualno događanje u području označavanja hrane.                                                                                                                Program konferencije (PDF)
Brošura (PDF) 

Prosinac 2014. godine nositeljima prehrambene djelatnosti donosi najopsežniju izmjenu zakonodavstva dosad u području označavanja hrane i dodataka prehrani budući da će se u praksi početi primjenjivati europska Uredba (EU) broj 1169/2011 o osiguravanju informacija o hrani potrošačima. Slovenija je također jedna od prvih država članica koja je već usvojila provedbenu uredbu iz toga područja, a koja podrobnije definira nadležnosti i sankcije. Ujedno je ove godine već u potpunosti stupilo na snagu zakonodavstvo iz područja aditiva i tvrdnji na hrani, a usvojene su i značajne izmjene u području hrane za posebne prehrambene namjene i dodataka prehrani. Uslijed opširnih izmjena bit će nužno popraviti čak više od 80% svih oznaka na tržištu. Ovogodišnja konferencija o označavanju hrane i dodataka prehrani održavat će se u vrijeme kada odgovorni nositelji prehrambene djelatnosti budu počeli provoditi aktivnosti na području izmjena ambalaže, stoga ćemo se pored spomenutih novosti posvetiti i inspekcijskome nadzoru te utjecaju označavanja hrane na potrošača i njegove odluke o kupnji.


Kome je namijenjena konferencija?

Konferencija je namijenjena nositeljima prehrambene djelatnosti, istraživačima i državnim organima. Među nositeljima prehrambene djelatnosti teme će biti zanimljive prvenstveno za prehrambene tehnologe te dizajnere ambalaže i oglasnih poruka. Edukacija će biti vrlo zanimljiva i za one koji se moraju pobrinuti za sukladno označene proizvode prije no što se ponude potrošačima, npr. prodavaonicama i ljekarnama.

Hrana će u EU od 13. prosinca 2014. godine morati biti označena sukladno Uredbi (EU) broj 1169/2011 o osiguravanju informacija o hrani potrošačima. Dakle, sad je ozbiljno budući da se datum stupanja uredbe na snagu nemilosrdno približava. Na konferenciji ćemo raspravljati o tome što to znači za nositelje prehrambene djelatnosti i druge sudionike.


O konferenciji

Oznaka za hranu potrošaču omogućuje prikupljanje informacija o hrani koje moraju biti jasne i razumljive kako bi mu pomogle u izboru. U praksi su oznake za hranu često zapletene i nerazumljive za potrošača, što mu otežava odluke o kupnji. S ciljem osiguravanja primjerenog informiranja potrošača i ujednačavanja predstavljanja hrane na tržištu Europske unije usvojena je uredba koja uređuje to područje na cjelokupnome području EU. Uredba će se početi primjenjivati 13. prosinca 2014. godine i donosi brojne novosti za područje označavanja hrane i dodataka prehrani, i to prije svega na području čitljivosti oznaka te označavanja nutritivne vrijednosti, alergena i aditiva. Uslijed brojnih zakonodavnih ograničenja autori oznaka u razdoblju globalnoga konkurentnog tržišta uvijek se iznova suočavaju s novim izazovima – kako se učinkovito obratiti potrošaču. Na tome se području također provode zanimljivi europski istraživački projekti.

Na konferenciji će predavati stručnjaci iz područja označavanja hrane iz različitih europskih zemalja. Službeni jezici konferencije bit će slovenski, engleski i hrvatski.*
(*Napomena: kao i na prethodnim konferencijama, tumačenje na hrvatski jezik bit će osigurano u slučaju sudjelovanja najmanje 30 sudionika iz Hrvatske.)

ISKORISTITE POPUST ZA RANE PRIJAVE DO 2. svibnja 2014. godine!


Sadržaj

• izmjene i novosti u označavanju hrane i dodataka prehrani koje donosi Uredba (EU) 1169/2011

• izviješće Europske komisije o aktualnome događanju u području označavanja hrane te rješavanje pitanja od strane gospodarstva

• predstavljanje nove slovenske uredbe o provedbi Uredbe (EU) 1169/2011, nadležnosti državnih organa i sankcija

• rokovi za usklađivanje oznaka s novim zakonodavstvom

• mogućnosti i rokovi za prodaju hrane koja je označena prema starome zakonodavstvu

• praktični savjeti o tome kako po novome označiti hranu ili dodatak prehrani

• informacije na hrani kao instrument za pomoć potrošaču do sigurne hrane

• pristupi država u označavanju alergena u EU i državama izvan EU

• što od oznake očekuje potrošač – utjecaj označavanja hrane i dodataka prehrani na potrošača i njegove odluke o kupnji

• kako se oznakom učinkovito i pošteno obratiti potrošaču

Program konferencije (PDF) 


Predviđeni predavači:

• Alexandra Nikolakopoulou, Europska komisija (DG SANCO), Belgija; zamjenica voditelja jedinice za prehranu

• dr. Sophie Hieke, EUFIC, Belgija, voditeljica europskih projekata iz područja označavanja hrane

• doc. dr. Igor Pravst i dr. Anita Kušar, Institut za nutricionistiku, Ljubljana

• mag. Mira Kos Skubic, Uprava RS za sigurnu hranu, veterinarstvo i zaštitu biljaka

• dr. Blaža Nahtigal, Ministarstvo poljoprivrede i okoliša

• dr. Chlodwig Franz, WG Functional Plant Products, University of Veterinary Medicine Vienna

• dr. Bernadette Egan i Dr. Monique Raats, Food, Consumer Behaviour and Health Research Centre, University of Surrey

 

Početak službenoga programa konferencije u 10.00 sati. Detaljan program konferencije bit će objavljen na internetskoj stranici instituta. Pridržavamo pravo na izmjene programa i predavača.

 
Zanimivljivost

2013 NUTRIS_konferenca_ZT

Naša je posljednja konferencija bila posvećena primjeni zdravstvenih tvrdnji na hrani. Održana je u veljači 2013. godine u Hotelu MONS u Ljubljani, a sudjelovalo je gotovo 150 osoba iz područja industrije, istraživačkih i državnih institucija, od čega približno trećina iz inozemstva. Riječ je o jedinoj konferenciji te vrste u regiji. Zastupljena su bila i sva značajnija poduzeća koja se susreću s označavanjem hrane i dodataka prehrani.


Prijave i odjave

Za prijavu na konferenciju popunite elektronsku prijavnicu. Kotizacija uključuje sudjelovanje na konferenciji, pisanu građu i osvježenje. Sudionici primaju potvrdu o sudjelovanju. Nudimo posebne popuste za rane prijave.

 

Rane prijave za članove HGK (do 2. svibnja 2014. g.): 300 EUR

• Rane prijave (do 2. svibnja 2014. g.): 350 EUR

• Puna cijena: 400 EUR

 

Povoljnost za skupine: kotizacija za trećega sudionika iz iste organizacije samo 150 EUR!

Cijene ne uključuju PDV. Rok za plaćanje kotizacije za rane prijave jest 2. svibja 2014. godine, a za ostale prijave 23. svibnja 2014. godine. Nakon zaprimanja vaše prijave poslat ćemo predračun. Ako ne budete mogli prisustvovati konferenciji, možete poslati zamjenu.

 

Požurite s pravovremenom prijavom: sve su naše godišnje konferencije bile posve zauzete te smo morali odbijati prijave. Da bismo izbjegli takve situacije molimo sve one koji žele osigurati sudjelovanje na konferenciji da se pravovremeno prijave jer zbog međunarodnoga značaja događaja ponovno očekujemo brojne sudionike iz inozemstva.


Mjesto održavanja konferencije

Konferencija će se održavati u Ljubljani.