Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept


thumb jagodicevjeJagode, maline, ribez, borovnice - okusni sadeži, ki jih uvrščamo med jagodičevje. Njihove barve in okusi popestrijo naš jedilnik. Vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki naše celice ščitijo pred staranjem.
 


Poleti razno jagodičevje dobro uspeva tudi na vrtovih. Vsebuje veliko koristnih snovi, z njim pa se radi posladkajo tudi otroci. Podrobneje si oglejmo nekatere izmed njih. V preglednici so napisane vrednosti hranilnih snovi, ki jih vsebujejo borovnice, maline ter ribez.
 

Vrednosti na 100 g 

borovnice

maline

rdeči ribez

Energijska vrednost

57 kcal

52 kcal

56 kcal

Voda

84,21 g

85,75 g

83,95 g

Beljakovine

0,74 g

1,20 g

1,40 g

Maščobe

0,33 g

0,65 g

0,20 g

Ogljikovi hidrati

14,49 g

11,94 g

13,80 g

 od tega prehranska vlaknina

2,4 g

6,5 g

4,3 g

 sladkorji

9,96 g

4,42 g

7,37 g

Kalcij

6 mg

25 mg

33 mg

Železo

0,28 mg

0,69 mg

1,00 mg

Magnezij

6 mg

22 mg

13 mg

Fosfor

12 mg

29 mg

44 mg

Kalij

77 mg

151 mg

275 mg

Natrij

1 mg

1 mg

1 mg

Cink

0,16 mg

0,42 mg

0,23 mg

Vitamin C

9,7 mg

26,2 mg

41,0 mg


Borovnice

Borovnice uspevajo na severni polovici zemeljske oble, od Arktike do Sredozemlja. Rastejo na skopih in svetlih gozdnih tleh. Borovničev grm je nizek, nekatere vrste pa v višino zrastejo do 3,5 metra. Določene vrste vzgajajo tudi na plantažah. Kultivirane borovnice imajo skoraj dvakrat večje sadeže od divjih. Pri nas jih zasledimo v mesecu avgustu in septembru, kupimo pa jih lahko tekom celega leta. Posušene borovnice delujejo proti driski.


Malinejagodicevje1foter.com

Malinov grm ima dolge bodičaste poganjke, ki zrastejo do 2 metra visoko. Maline obiramo v mesecu juniju, juliju ter septembru in oktobru. Velikost in barva sadežev se razlikuje od sorte do sorte. Poznamo celo sorte, ki so črne, rumene, oranžne ali bele barve. Najpomembnejši pridelovalci malin so države v vzhodni Evropi, še posebej Poljska. Maline nabiramo zrele, saj po obiranju ne dozorijo več. So zelo občutljive in se hitro pokvarijo ter začnejo plesneti. Maline so lahko prebavljive. Vzpodbujajo potenje. Ugodno učinkujejo na prebavila in blažijo zgago.


Ribez

Sprva je bil najbolj razširjen črni ribez (Ribes nigrum). Uspeval je v gozdovih srednje in severne Evrope kot divja rastlina. Vzgajati so ga začeli ob koncu 18. stoletja. V današnjih časih je bolj razširjen rdeči ribez (Ribes sativum), saj ima blag okus in sijočo barvo. Poznamo pa tudi ribez bele barve. Pomembne pridelovalke ribeza so Nemčija ter Poljska in Rusija. Pri pridelavi se danes uporabljajo stresalniki. Ribez uživamo tekom celega poletja. Črni ribez, ki je bolj trpkega okusa, je hitro pokvarljiv, saj ima mehko lupino. Zato ga je le redko mogoče kupiti. Je diuretik ter čisti kri. Njegov sok pomaga pri hripavosti. Rdeči ribez pa blaži glavobol zaradi živčnosti in zdravilno vpliva ob vnetju dlesni. Njegove jagode morajo biti popolnoma zrele, sicer lahko uničujejo zobe in ustno sluznico.


Riž z borovničevo kašo

½ kg riža (polnozrnatega)

200 g borovnic

4 jabolka

margarina

mleti cimet

Olupljena in očiščena jabolka narežemo na koščke. Žlico margarine raztopimo v ponvi in na njej popražimo jabolka. Nato dodamo žličko mletega cimeta. Kuhamo nekaj minut. Ponev odstavimo s štedilnika. Kuhana jabolka zmiksamo s paličnim mešalnikom. Polovico kaše preložimo v skledo, ostalo polovico v ponvi pa postavimo nazaj na štedilnik. Dodamo borovnice in počakamo, da zavre. Nato pustimo na sobni temperaturi, da se krema zgosti. Ohlajen kuhan riž stresemo v skledo s preostalo jabolčno kašo, stresemo in premešamo. Tako imamo pripravljeni dve masi. Posodo obložimo s folijo za živila ter vanjo stresemo polovico riža, ki smo ga zmešali s kašo. Čez riž poravnamo borovničevo kremo in zaključimo z drugo plastjo riža. Postavimo v hladilnik, da se sladica strdi. Ohlajeno zvrnemo na krožnik in odstranimo folijo.

 

Sadni jogurt z zelišči 

tekoči jogurt

sveža melisa

sveža meta

maline

borovnice

Maline in borovnice zmečkamo z vilico na grobe koščke, prelijemo s tekočim jogurtom in dodamo sveže narezano meto in meliso. Premešamo. Po želji lahko dodamo tudi ovsene kosmiče ali oreščke.

 

 

Viri:

Kranz B. 2002. Sadje za zdravje in prehrano. Ljubljana, Prešernova družba: 400 str.

http://ndb.nal.usda.gov

Slike: foter.com 

 


Pripravila: Mojca Primožič

 

a a
a a
a a

 

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org