Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb granatno_jabolkoGranatno jabolko (lat. Punica granatum) je hrustljav, sočen sadež živo rdeče barve, mamljiv že na prvi pogled. Čeprav je njegova uporaba znana že od Perzije in Grčije, pa je pri nas postal prepoznaven sadež komaj v prejšnjem stoletju. Zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje se vse več uporablja v prehrani.

Od Perzije do danes

V zgodovini je bilo granatno jabolko zelo cenjeno zaradi svoje lepote in atraktivnosti. Izvira iz področja Irana od koder se je naprej razširilo na Azijo in severno Indijo. V Iranski kuhinji so ga uporabljali kot dodatek jedem, katerim je prispeval značilno aromo in okus. Ta tradicija se je ohranila do danes.
Danes se granatno jabolko uporablja v prehrani po celemu svetu.


Zakaj je granatno jabolko tako cenjen sadež

50% mase celotnega sadeža so zrnca od česa je 10% semen. Zrnca so bele do temno rdeče barve, skorja pa rumena do vijolična, prevladujeta pa rdeča in roza barva.granatno jabolko1 Celoten sadež je zgrajen iz 85% vode. Vsebuje visoko koncentracijo polifenolov, predvsem taninov, ki mu dajejo grenkast okus. Sok granatnega jabolka ima večjo antioksidativno učinkovitost v primerjavi z rdečim vinom, aksorbinsko kislino (vit. C), sokom grozdja, borovnic, brusnic in agrumov. Je vir vitamina C; že 100 ml soka pokrije 16% dnevnih potreb vitamina C pri odraslih. Dokaj visoka je tudi vsebnosti vitaminov B kompleksa. Semena so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vsebujejo pa tudi rastlinske hormone – sterole.


Prehranska vrednost granatnega jabolka/100 g 

 Energijska vrednost   83 kcal 
 Ogljikovi hidrati  18, 7 g
 Sladkor  13, 7 g
 Beljakovine  1, 67 g 
 Maščobe  1,17 g 
 Vit. B1  0, 06 mg 
 Vit. B2  0,05 mg 
 Vit. B3  0, 29 mg 
 Vit. B5  0, 38 mg 
 Vit. B6  0,07 mg 
 Vit. C  10, 2 mg 
 Kalcij  10 mg
 Železo  0, 3 mg 
 Magnezij  12 mg 
 Vlaknine  4 g 

 

Prispevek k zdravju

Granatno jabolko je pomemben sadež predvsem zaradi močnega antioksidativnega in protivnetnega učinka. Deluje proti raku, ter preprečuje predvsem raka prostate in raka na dojki. Pozitivno deluje na diabetes z uravnavanjem ravni glukoze v krvi, ter sodeluje pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni in ateroskleroze tako, da zmanjša vsebnost LDL holesterola v krvi. Granatno jabolko je zanimivo tudi zaradi zdravilnih učinkov na kožo in ustno votlino. Olje iz semen pomaga pri regeneraciji kože ter jo ščiti proti UVA in UVB žarkom. Zaradi antimikrobnega učinka deluje proti bakterijam v ustih ter tako pomaga preprečevati karies. Preventivno deluje tudi proti drugim boleznim ustne votline, kot je npr. vnetje desni.
Vsebost rastlinskih hormonov pomaga pri izboljšanju kvalitete sperme in erektilnih sposobnosti pri moških.


Uporaba v prehrani

V prehrani se granatno jabolko večinoma uživa kot svež sadež. Uporablja se tudi za izdelavo svežega soka, sirupa in džema in kot dodatek solatam ali sladicam. V Indijski kuhinji se semena uporabljajo tudi kot začimba.


Kako enostavno olupiti granatno jabolko

Zaradi kompleksne zgradbe sadeža, lahko lupljenje predstavlja problem. Preprosto ga lahko olupimo na naslednji način: najprej odstranimo spodnji in zgornji del skorje. Izrežemo celoten sadež na štiri kose ter položimo vse skupaj v posodo z vodo. Ročno ločimo zrnca od olupka. Olupki so lahki ter se obdržijo na površini vode, zrnca pa padejo na dno. Na koncu poberemo lupine s površine vode, ostalo vsebino pa precedimo. Na ta način enostavno pridobimo olupljena zrnca granatnega jabolka.


Nekaj zanimivosti 

Sirup imenovan Grenadyne, ki se uporablja v koktejlih, je koncentriran sladek ekstrakt granatnega jabolka.

V Grčiji se granatno jabolko uporablja tudi kot dekoracija za dom.

V krščanstvu je simbol velikosti Kristusovega trpljenja in odrešitve ter se povezuje s simbolom prepovedanega sadeža iz Rajskega vrta.

V Azerbajdžanu vsako leto poteka kulturni festival granatnega jabolka.

Na Kitajskem in v Grčiji je simbol plodnosti.

Ajurvedska medicina uporablja za zdravljenje vse dele rastline (koren, cvetovi, steber, listi, sadež)

Da se ga vzgojiti tudi kot bonsai, ki ima izredno lepe rdeče cvetove. Značilna rdeča barva je dobila tudi svoje ime "balaustine".

Mesto Granada v Španiji je poimenovano po granatnem jabolku (ang. pomegranate)

 

 

Viri:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pomegranate

http://onlinelibrary.wiley.com

http://www.nal.usda.gov

http://www.ars.usda.gov

Slike: freedigitalphotos. net

 

 

 

Pripravila: dipl. ing. živ. in preh. Tea lišnić

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org