Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb cesnjeSpomladi se vsi najbolj veselimo sladkih, rdečih češenj. Raziskave kažejo, da niso le okusne, ampak tudi zelo koristne za naše zdravje. Izboljšajo nam lahko spanje, upočasnijo staranje, pri naporni telovadbi pa zmanjšajo bolečino in poškodbe mišic.

thumb spinacaŠpinača je eno redkih živil bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega vsebuje še kar nekaj drugih vitaminov in mineralov, bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek.

 

thumb radicRadič zasledimo v naših vrtovih, regrat pa običajno nabiramo kar na prostem. Radič in regrat sta rahlo grenkega okusa, vsekakor pa sta oba zaradi svojih lastnosti dobrodošla na našem jedilniku. Radič uspeva ponekod tudi v zimskih mesecih, regrat pa se prikaže v zgodnji pomladi.
 


thumb jagode2V pomladansko poletnih dneh so odlična izbira osvežilne jagode. Jagode niso le okusen sadež, ki se ga lahko uporabi pri pripravi različnih sladic, marmelad, kot priljubljena priloga ob čokoladi, sladoledu, jogurtu, kosmičih za zajtrk, penečemu vinu, ampak so tudi bogat vir vitaminov, mineralov in dietni sadež.

 

thumb spargljiŠparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Že stari Rimljani so vedeli, da je špargelj zelo okusen in zdrav, danes pa jih pridelujejo tudi po celotni Sloveniji. Njihova sezona se pri nas začne v prvi polovici aprila in traja vse do sredine junija.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org