Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb gibice 


SESTAVINE:

Ostra pšenična moka, olje, sol in mleko. Po želji kisla smetana ali mlet mak in med.


POSTOPEK:gibice

Za eno osebo potrebujemo polno skodelico (priblizno 12 dag) ostre moke. Moki dodamo sčep soli in žličko olja. Dodamo pol skodelice mlačnega mleka in zamesimo srednje trdo testo. Testo naj pokrito počiva 15 minut. Ogrejte pečico na 185 st. C. Testo razvaljamo približno 2-3 mm debelo, v obliki pekača, v katerem ga bomo pekli. Pekač rahlo naoljimo, damo vanj razvaljano testo in ga večkrat nabodemo z vilico. Pečemo, dokler ni zlatorumeno (20-25 min). Še vroče testo razlomimo na manjše kose in tako pripravljene gibice prelijemo s toplim mlekom, da se gibice zmehčajo. Dodamo jim lahko pogreto kislo smetano ali pa z mleti mak in pokapljamo z medom.

Zraven ponudimo nesladkan kompot iz domačih jabolk, dodamo pa lahko tudi nekaj suhih sliv. Gibice so zelo stara prekmurska jed. V bistvu so to neke vrste mlinci, ki so se najpogosteje jedli z mletim makom in medom.

 

 

Recept nam je poslal: Folibert

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org