Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb rdece_mesoObstaja precej živil, ki bi se jim pri zdravem prehranjevanju bilo potrebno izogniti. Ne glede na to, po katerih kriterijih bi sestavljali seznam odsvetovanih ali pa le redko priporočljivih živil, bi se na njem najverjetneje zmeraj našlo meso, še posebej rdeče.

 

Zgornjemu seznamu bi pritrdila tudi obsežna ameriška študija, v katero je bilo vključenih več kot pol milijon Američanov, med 50-tim in 71-tim letom. Uživanje mesa je bilo ocenjeno s pomočjo obsežnega vprašalnika, preko katerega so pridobili tudi vrsto drugih podatkov: starost, izobrazba, zakonski status, družinska amneza (rak), indeks telesne mase, kajenje, fizična aktivnost, vnos kalorij in alkohola, uživanje vitaminskih dodatkov, uživanje sadja in zelenjave in morebitni hormonski terapiji za ženske v menopavzi. Udeleženci študije so bili spremljani 10 let, med leti 1995 in 2005, ter razdeljeni v pet skupin, glede na količino zaužitega mesa.

Vnos rdečega mesa je bil izračunan preko pogostosti uživanja in velikosti obroka, pri čemer se je vključevalo tako govedino kot svinjino (šunka, slanina, hamburgerji, klobase, narezki, zrezki ...). Pri belem mesu je bilo vključeno uživanje piščančjega in puranjega mesa ter rib. Za predelano meso se je štelo tako belo kot rdeče (klobase, narezki, slanina, hot dogi, šunka ...), pri čemer pa se je analiza podatkov izvajala tako, da se le-ti niso podvajali.


Povezava med uživanjem mesa in povečanim tveganjem obstaja

Povečano tveganje za skupno umrljivost, raka in umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja se je pokazalo pri rdece meso1sxc.huskupini z višjim vnosom rdečega in predelanega mesa, tako pri moških kot pri ženskah. Nasprotno je bil visok vnos belega mesa pri moških in ženskah povezan z majhnim znižanjem skupne umrljivosti in umrljivosti zaradi raka. Povišano tveganje je bilo določeno tudi za umrljivost zaradi drugih vzrokov (sladkorna bolezen, Alzheimerjeva bolezen, kronične bolezni jeter, ciroze, nefritisa ...), od katerih so nekateri lahko v pozitivni korelaciji z uživanjem mesa.

Obstajajo različni mehanizmi s katerimi lahko povežemo meso in umrljivost. V povezavi z rakom, je meso izvor številnih kancerogenih spojin, med drugim tudi heterocikličnih aminov, policikličnih aromatskih ogljikovodikov (nastajajo pri povišani temperaturi) in N-nitrozo spojin. Železo v rdečem mesu lahko poveča oksidativne poškodbe in nastanek N-nitrozo spojin, obenem pa je rdeče meso tudi bogat vir nasičenih maščob.

Ugotovitev študije pa kljub temu ne gre kar tako posploševati, saj izhaja iz rezultatov tudi:
- da pri statistični obdelavi podatkov ni bilo mogoče popolnoma izključiti vpliva kajenja, poleg tega pa je v skupini, ki je uživala največ rdečega mesa bilo tudi največ kadilcev (kajenje je že samo po sebi velik dejavnik tveganja),
- glavnina populacije, vključene v študijo, je bila belopoltih, bolj izobraženih, uživali so manj maščob in mesa ter več zelenjave, sadja in vlaknin.


Manj mesa je lahko tudi več

Za skupino, ki je uživala najmanj rdečega in predelanega mesa je bila izračunana tudi dnevna srednja vrednost vnosa – 9,8 g/1000 kcal oziroma 1,6g/1000 kcal, prav tako pa tudi za skupino, ki ga je uživala največ – 62,5 g/1000 kcal oziroma 22,6 g/1000 kcal.

Raziskovalci ugotavljajo, da bi lahko preprečili 11 % smrti pri moških in 16 % smrti pri ženskah, če bi le-ti znižali svoj dnevni vnos rdečega mesa na vrednost, ki ga je imela prva skupina (najnižji vnos mesa). Podobno bi se umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni znižala za 11 % pri moških in 21 % pri ženskah, če bi se vnos rdečega mesa znižal na nivo prve skupine.

 

 

Viri:

Sinha R., Cross A.J., Graubard B.I., Leitzmann M.F., Schatzkin A. 2009. Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people. Archives of Internal Medicine. 23; 169(6): str. 562–571.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov

Foto thumbnail: Maggie Smith, freedigitalphotos.net

 

 

Pripravila: mag. Neva Malek

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org