Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb sojaSojini proteini veljajo za popolne proteine. Vsebujejo namreč esencialne aminokisline in druga makro hranila. Ali bi lahko prispevali tudi k zmanjšanju debelosti? S tem so se ukvarjali znanstveniki v ameriški raziskavi.

 

 

Sojini proteini so pomembna sestavina soje in predstavljajo bogat rastlinski vir prehranskih proteinov. Vsebnosti proteinov v soji variirajo med 36% in 56%. Vsebujejo večino esencialnih aminokislin, ki jih sicer najdemo v živalskih proteinih. Prehranska vrednost sojinih proteinov je približno enaka živalskim proteinom z visoko biološko vrednostjo. Količine metionina in cistina so razmeroma zelo nizke, medtem ko je veliko lizina. To je življenjsko pomembna aminokislina, ki pa je je sicer zelo malo v žitih.
 

V soji se nahajajo tudi maščobne kisline, saponini, izoflavoni in fosfolipidi. Sojini saponini naj bi zmanjševali serumski holesterol. V primerjavi z ostalimi rastlinskimi proteini imajo sojini proteini največjo koncentracijo izoflavonov. Koncentracija izoflavonov se razlikuje glede na tip soje, geografsko območje kultivacije, leto spravila soje ter različne metode obdelave. Raziskave so na nekaterih živalih pokazale, da naj bi izoflavoni zmanjšali akumulacijo maščobe. Literatura pa opozarja na možne negativne stranske učinke ob uživanju prevelikih količin fitoestrogenov, med katere uvrščamo tudi izoflavone.
 

Izvedli so številne raziskave na živalih in ljudeh, ki kažejo, da uživanje sojinih proteinov vpliva nasoja1sxc.hu metabolizem lipidov in zmanjševanje debelosti. Zmanjšalo naj bi serumski skupni holesterol, LDL holesterol in trigliceride, kot tudi jetrni holesterol in trigliceride. Lahko vpliva tudi na občutek sitosti in zmanjša presežek telesne maščobe pri debelih ljudeh. Na žalost imamo premalo podatkov glede vpliva dolgoročnega uživanja sojinih proteinov na debelost pri ljudeh. Tako so potrebne nadaljnje dolgoročne raziskave, ki bi ugotovile varnost in koristi uživanja sojinih proteinov.
 

Mehanizmi delovanja, ki bi razložili vplive sojinih proteinov na debelost, niso povsem pojasnjeni. Prav tako ni znano, katera sestavina sojinih proteinov vpliva na zniževanje telesne mase. Zdi se, da se delovanje določenih polipeptidov, sojinih saponinov, fosfolipidov in izoflavonov (genisteina in daidzeina) v soji medsebojno dopolnjuje, kar verjetno prispeva k zmanjšanju debelosti.
 

Soja spada poleg mleka, jajc, rib, rakov, pšenice, arašidov, oreščkov med 8 najbolj običajnih alergenih živil. Ta skupina živil naj bi povzročala približno 90% alergij na hrano. Vendar se alergija na sojine proteine kaže le v manjšini otrok z alergijo na hrano ter je relativno neobičajna pri odraslih. Kljub temu naj ljudje z alergijo na hrano z visokim tveganjem ne posegajo po sojinih proteinih.
 

Rezultati kratkotrajnih raziskav kažejo, da sojini pozitivno vplivajo na zmanjšanje debelosti. Vendar trenutno še ne vemo, kakšen je učinek uživanja sojinih proteinov na zdravje in debelost pri ljudeh v daljšem obdobju. Tako so potrebne nadaljnje raziskave, ki bi nam podale širši pogled na povezavo med sojinimi proteini in debelostjo.

 
 

Viri:

Pokorn D. 1995. Soja osvaja svet. Mala biblija za zdravo življenje. 1. natis. Ljubljana, Forma 7: 55 str.

Velasquez M. T., Bhathena S. J. 2007. Role of Dietary Soy Protein in Obesity. International Journal of Medical Sciences, 4

Costain L. 2004. Zdrava prehrana. Tržič, Učila International: 128 str.
 

 

Pripravila: Mojca Primožič

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org