Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb prehranska politikaZdravje je naše največje bogastvo, ki ga lahko med drugim zaščitimo tudi z zdravim načinom prehranjevanja. To je spodbudilo oblikovanje novega Nacionalnega programa prehranske politike za obdobje od 2012 do 2021.


Pretekla prehranska politika

Med leti 2005 in 2010 je potekalo izvajanje Resolucije o nacionalnem programu prehranske politike 2005 – 2010. Ocenjujejo, da je bila država do sedaj uspešna pri uresničevanju postavljenih ciljev, strategij in dejavnosti za izboljšanje situacije na področju varne hrane, uravnoteženega prehranjevanja in oskrbe s hrano.
 

Kaj pa sedaj?

Zaključeno izvajanje Resolucije o nacionalnem programu prehranske politike 2005 – 2010 ne sme biti vzrok, da bi zdrav življenjski slog postavili na stranski tir. Mojca Gabrijelčič Blenkuš z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ) je opozorila na povečevanje deleža debelih oseb, še zlasti med otroci, kjer se je ta delež v zadnji dvajsetih letih skoraj potrojil. Prav tako je opozorila na naraščanje deleža obolelih za srčno-žilnimi boleznimi, rakom, sladkorno boleznijo, povezano z negativnimi vplivi nezdrave prehrane, pa tudi za drugimi civilizacijskimi boleznimi sodobnega časa, ki so posledica nezdravega življenjskega sloga.
 

Oblikovanje poti za bolj zdrav življenjski slog

IVZ je v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje 14. oktobra 2011 pripravil strokovni posvet o oblikovanju novega Nacionalnega programa prehranske politike za obdobje od 2012 do 2021.

Mag. Mateja Gregoriča z IVZ meni, da bi morali biti še posebej pozorni na trenutne aktualne probleme, nekatere aktivnosti pa nadaljevati v smeri že obstoječih ciljev. Temelji nove prehranske politike bodo izsledki prehranskih raziskav, primeri dobrih praks in rezultati opravljenega vrednotenja pretekle prehranske politike. Kot navaja mag. Matej Gregorič z IVZ, so področja nove prehranske politike predvsem uspešnejša implementacija predvidenih ukrepov v posameznih okoljih in ciljnih skupinah, vzpostavitev boljše komunikacije in sodelovanja med različnimi deležniki ter širše in boljše medsektorsko sodelovanje in povezovanje pri načrtovanju in izvajanju posameznih ukrepov. Pomembna je tudi pozornost zmanjševanju neenakosti pri vseh aktivnostih in ukrepih.

Skupaj z novo prehransko politiko, postavljeno na pravih temeljih, lahko veliko naredimo za boljši življenjski slog. Tu je na mestu vprašanje, kolikšno bogastvo nam dejansko predstavlja lastno zdravje.

 

 

Vir:

Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije. 2011. Slovenija snuje novo prehransko politiko. Sporočilo za javnost.


Pripravila: Mojca Primožič

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org