Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb mlekoKardiometabolni sindrom je skupno ime za presnovne motnje, ki povečujejo možnost srčno-žilnih bolezni in diabetesa tipa 2. O njem govorimo, kadar so prisotni najmanj trije simptomi, kot so povečan delež glukoze v krvi, povišan delež trigliceridov v krvi, zmanjšan delež koristnega holesterola (HDL-holesterola), povišan krvni tlak in debelost.

 

Najnovejše raziskave kažejo pozitiven vpliv uživanja mlečnih izdelkov na zmanjšanje kardiometabolnega sindroma. Čeprav mehanizmi vpliva mlečnih izdelkov na srčno-žilne bolezni še niso povsem proučeni, somleko1sxc.hu specifične sestavine mleka (vitamin D, sirotkine beljakovine, kalcij, magnezij, fosfor, mlečna maščoba) posamezno in v medsebojni odvisnosti pokazale dober potencial pri posameznih težavah. Dokazano je bilo, da 3-4 obroki mlečnih izdelkov dnevno, lahko zmanjšajo možnost kardiometabolnega sindroma za 29 % v primerjavi z zaužitjem manj kot dveh obrokov mlečnih izdelkov dnevno. Kljub temu, da se pojavljajo številna vprašanja o negativnem vplivu zlasti mlečne maščobe, ki vsebuje več kot polovico nasičenih maščobnih kislin, ki za zdravje niso ugodne, je potrebno analizirati mleko kot celotno in kompleksno živilo.


Mlečni izdelki, s svojimi zaščitnimi učinki in mehanizmi vplivajo tudi na negativne učinke nasičenih maščobnih kislin in lahko zmanjšujejo aterogenost mlečne maščobe. Študije so pokazale, da mlečni izdelki ne povečujejo lipidov v krvi in tveganja za kardiometabolni sindrom. Visoka vsebnost kalcija v mleku pozitivno vpliva ne le na ustrezno kostno maso in izgradnjo kosti, ampak tudi na znižanje deleža skupnega in slabega (LDL-holesterol) holesterola v krvi. Kalcij pripomore tudi h krčenju in raztezanju žil. Skupne beljakovine v mleku predstavljajo kazeini in sirotkine beljakovine (glavnina serumskih beljakovin). Ugodne učinke na srčno-žilna obolenja kažejo predvsem sirotkine beljakovine, v kombinaciji z rednim gibanjem pa tudi pomoč pri izgubi telesne teže in uravnoteženi sestavi telesa.


S tehnološkim postopkom in tudi med prebavo nastajajo iz mlečnih beljakovin, t.i. bioaktivni peptidi, ki so pravzaprav deli osnovnih beljakovin mleka. Imajo številne funkcionalne (pozitivne) učinke na organizem, med drugimi tudi pri regulaciji krvnega tlaka. Mlečni izdelki, ki vsebujejo bioaktivne peptide z ACE (angiotenzinska konvertaza) - inhibitorno aktivnostjo, so zanimivi predvsem za potrošnike, ki so nagnjeni k večjemu tveganju za razvoj bolezni srca in ožilja. Encim ACE pretvori angiotenzin I v angiotenzin II, ki pa je odgovoren za zvišanje krvnega tlaka. Bioaktivni peptidi v funkcionalnih mlečnih izdelkih inhibirajo (zavrejo) delovanje ACE in s tem povzročajo znižanje krvnega tlaka.

 

Vir:

Beth H. R., Cifelli C. J., Pikosky M. A., Miller G. D. 2011. Dairy components and risk factors for cardiometabolic syndrome: recent evidence and opportunities for future research. Advances in nutrition, 2: 396 - 407

 

Pripravila: Saša Rot, univ. dipl. inž. živil. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org