Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb apetitApetit predstavlja željo in potrebo po jedi. Ob prevelikem apetitu se kilogrami začnejo kopičiti, prav tako pa za zdravje ni koristno, ko nam apetita zmanjka. Apetit ima torej velik vpliv na telesno težo – pa smo se kdaj vprašali, od česa je odvisen?

 

Apetit se pogosto meri z vizualnimi analognimi lestvicami, ki naj bi kazale zaznave in občutke centralnega živčnega sistema. V raziskavi, izvedeni na Danskem, so ugotavljali, kaj naj bi vplivalo na izražen apetit. 178 udeležencev raziskave je užilo tipični danski obrok, ki je vseboval 35% dnevnih energijskih potreb posameznika. Rezultati celotne raziskave so pokazali, da spol, starost, kajenje in obdobja menstruacijskega ciklusa različno vplivajo na izražen apetit.

Moški naj bi po zaužitem obroku močneje občutili lakoto. Prav tako je ta občutek s časom hitreje naraščal kot pri ženskah. Ženske v nasprotju z moškimi močneje čutijo sitost in polnost po zaužitem obroku. Ena izmed možnih razlag je v različni koncentraciji spolnega hormona estradiola, ki vpliva na področja v hipotalamusu, odgovorna za prehranjevanje in s tem tudi za regulacijo apetita.

Rezultati so pokazali, da se s staranjem po zaužitem obroku počutimo bolj polni in siti ter manj lačni. Tudi občutek sitosti počasneje pada pri starejših kot pri mlajših. Še nekaj drugih raziskav je prišlo do zaključkov, da staranje vodi do padca pri vnosu hrane. Neka raziskava je pokazala, da so bili zdravi starejši ljudje manj lačni in bolj polni pred standardnim obrokom in so hitreje postali siti po obroku v primerjavi z mlajšimi.

Ženske naj bi v obdobju menstruacije imele močnejši občutek lakote po zaužiti jedi, kot pa ženske v času okoli ovulacije. Koncentracija estradiola namreč niha med menstruacijskim ciklusom, kar je možen razlog za različno izražen apetit.

apetitKadilci so se dlje časa počutili polne. Nikotin naj bi namreč zavrl lakoto, povečal občutke sitosti in zmanjšal vnos energije. Kljub temu pa kajenje zaradi drugih negativnih zdravstvenih učinkov ni priporočljivo.

Ljudje s previsoko telesno maso so imeli enak apetit v primerjavi z ljudmi, ki so imeli normalno telesno težo. V neki drugi raziskavi pa so predlagali, da ljudje s previsoko telesno maso jedo preveč, kot posledica slabe regulacije apetita. Tako so potrebne še nadaljnje raziskave, ki bi pomagale razvozlati povezave med indeksom telesne mase in apetitom.

Zanimiv je podatek, da kar tretjina udeležencev ni zmoglo pojesti celega obroka. Ugotovili so tudi, da se ljudje nagibajo k temu, da podajo višje vrednosti za telesno višino in telesno dejavnost, podajo pa manj kilogramov.

Apetit usmerja naše prehranjevanje. S pomočjo raziskav apetita bomo mogoče lažje razumeli, kateri dejavniki so ključni pri njegovem izražanju.

 

Viri:
Gregersen N. T., Moller B. K., Raben A., Kristensen S. T., Holm L., Flint A., Astrup A. 2011. Determinants of appetite ratings: the role of age, gender, BMI, physical activiy, smoking habits, and diet/weight concern. Food & Nutrition Research, 55

 

Avtorica: Mojca Primožič

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org