Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb zakaj kuhati domaHiter način življenja in pomanjkanje prostega časa sta samo nekatera od vzrokov, ki spodbujajo prehranjevanje zunaj doma in opuščanje domače kuhinje. Polega tega nekateri ljudje nimajo dovolj znanja, da bi se kuhanja lotili sami doma.
Vpliv starosti na odnos do kuhanjazakaj kuhati doma1freedigitalphotos.com

Odnos do kuhanja in kuharski pristopi so pogosto odvisni tudi od starosti posameznika. Mlajša populacija tako vključuje več kreativnosti v svojo kuho, medtem, ko starejša populacija posega bolj po ustaljenih vzorcih kuhanja. Starejši so prav tako bolj skeptični glede novejših prehranskih trendov, omejujejo pa jih tudi njihove zmogljivosti. Mlade pa nove prehranske smernice ter želja po zdravem načinu življenja pogosto vse bolj usmerja k domači kuhi pri kateri je hrana pogosto bolj kakovostna, sveže pripravljena ter vsebuje več koristnih snovi v primerjavi s hrano ponudnikov javne prehrane.


Spodbujanje zanimanja za kuhanje doma

V zadnjem obdobju se vse bolj razširja nov val zanimanja za kuhanje doma, ljudje se vse bolj zavedajo zdravega načina življenja ter pomena prehrane pri tem. Na to kažejo tudi številne kuharske oddaje in zanimanje za kuharske knjige. Ponovno vpeljevanje kuhanja kot predmeta v šole bi lahko vzpodbudilo otroke k veselju do kuhanja doma v krogu družine. Na ta način bi lahko otroci osvojili osnovne spretnosti kuhanja in tudi razumeli razliko med doma pripravljenimi jedmi in procesiranimi živili. Kuhanje je veščina, ki bi jo za zdravo življenje moral obvladati vsak, ne glede na spol, starost ali izobrazbo.


Nekaj nasvetov

Voda v kateri kuhamo zelenjavo je polna vitaminov in mineralov, ki pri kuhanju preidejo iz zelenjave v vodo. To vodo lahko uporabimo kot osnovo za juho, lahko pa jo uporabimo tudi za pripravo drugih jedi. Zelo pomembno je, da ob kuhanju tudi uživamo in ustvarjamo nove kombinacije sestavin.

 

 

 

Viri:

Chen R. C., Lee M., Chang Y., M. L. Wahlqvist 2012. Cooking frequency may enhance survival in Taiwanese elderly. Public Health Nutrition: 15 (7), 1142–1149

Erlich R., Yngve A., Wahlqvist M. L. 2012. Cooking as a healthy behaviour. Public Health Nutrition: 15 (7), 1139–1140

 

 

 

Pripravila: dipl. ing. živ. in preh. Tea Lišnić

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org