Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb sparglji_urinVerjetno ste že kdaj opazili, da ima po zaužitju špargljev urin nekoliko drugačen vonj kot običajno. Kaj ta vonj pravzaprav pomeni? Je škodljiv, bi se morali zato izogibati špargljem ali ta vonj pomeni celo kaj koristnega? Zakaj se vonj pojavi in kaj je odgovorno za to, razkrivamo v nadaljevanju.

 

 Natančen mehanizem tega pojava sicer ni podrobno preučen, vendar značilen vonj urina pripisujejo določeni snovi v špargljih, natančneje 1,2-ditiolan-4-karboksilni kislini. Ta snov vsebuje žveplo in po zaužitju špargljev se produkti presnove te snovi sproščajo v urin, ki v stiku z zrakom dobi značilen vonj.

Omenjeno snov najdemo le v špargljih, zato takšnega vonja pri zaužitju drugih živil ne zaznamo. Ta snov ni škodljiva za telo, niti nima kakšnih posebnih koristnih učinkov. sparglji urin1freedigitalphotos.netZnačilen vonj urina zaznamo torej zgolj zaradi presnove te snovi, ne pa zaradi izločanja strupov iz telesa ali česa podobnega.

Zanimivo je, da takšen vonj v urinu lahko zaznamo že 15 minut po zaužitju špargljev. Zaznava tega vonja je odvisna tudi od vsakega posameznika. Po zaužitju špargljev nekateri izločajo urin z intenzivnejšim vonjem, drugi pa z manj intenzivnim. Prav tako nekateri posamezniki sploh ne zaznajo značilnega vonja v urinu, medtem, ko ga nekateri zaznajo zelo intenzivno, za vse to pa je odgovorna naša genetska predispozicija.

 

 

 

Vir:

Pelchat ML, Bykowski C, Duke FF, Reed DR. Excretion and perception of a characteristic odor in urine after asparagus ingestion: a psychophysical and genetic study. Chem. Senses 2011; 36:9-17.

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org