Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb unicef_prehrana_otrokUnicef je objavil primerjalno raziskavo o blagniji otrok v 29 najrazvitejših državah sveta. Med njimi je tudi Slovenija, rezultati pa so, kar se tiče prehrane in prehranjevalnih navad, izredno zaskrbljujoči in zahtevajo čimprejšnje ukrepanje. Si res želimo tega za svoje otroke?
 


Slovenski otroci so med najdebelejšimi v srednji in vzhodni Evropi

Kar 18 % slovenskih otrok, starih 11, 13 in 15 let ima glede na indeks telesne mase prekomerno telesno težo. Takšen rezultat nas uvršča na 25. mesto od 29., kar je izjemno zaskrbljujoč rezultat. Več debelih otrok je le še na Portugalskem, v Kanadi, Grčiji in ZDA.


Manj kot polovica slovenskih otrok zajtrkujeunicef otroci_prehrana1

Vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Pa to privoščimo tudi otrokom? Rezultati Unicefove raziskave so pokazali, da je Slovenija med vsemi 29 državami na zadnjem mestu po deležu otrok, starih 11, 13 in 15 let, ki vsakodnevno uživajo zajtrk. Takšnih je le 43 %. Pri tej navadi so od nas boljše tudi ZDA, ki jih imamo običajno za najslabše pri upoštevanju dobrih prehranjevalnih navad. Zjutraj je marsikatera družina močno obremenjena s časovno naglico in pogosto pozabi ali pa si preprosto ne vzame časa za zdrav zajtrk. Pri otrocih so zaradi odraščanja redni, zdravi in uravnoteženi obroki izjemnega pomena, saj se tako količina energije in hranil enakomerno razporedi skozi cel dan. Prav je, da starši poskrbijo, da je njihov otrok deležen zdravega zajtrka, preden odide od doma.


Prihodnost otrok in mladine – kam nas lahko pripeljejo slabe prehranjevalne navade

Za to, kaj otroci uživajo, so v veliki meri odgovorni njihovi starši. Prav starši so tisti, ki bi predvsem v najzgodnejših obdobjih otrokovega odraščanja morali kar se da vestno skrbeti za njihove ustrezne prehranjevalne navade in kakovosten ter zdrav izbor živil. Slabe prehranjevalne navade se iz otroštva prenesejo tudi v dobo odraslosti. Otroci, ki imajo težave s prekomerno telesno težo, imajo veliko večji potencial, da bodo imeli težave s težo skozi vse življenje, kot njihovi vrstniki z normalno težo. Debelost je tudi dejavnik tveganja za številne bolezni, kot so visok krvni tlak, holesterol in številne druge težave, ki povzročajo tudi prezgodnjo smrt.


Koraki do zdrave prehrane otrok

- otroci naj redno zajtrkujejo

- sladki, industrijsko pripravljeni kosmiči niso primerni za otroški zajtrk

- ocvrta, mastna in sladka hrana ni primerna za otroke, oz. naj bo na jedilniku le nekajkrat letno, najbolje pa nikoli

- otroku bodimo zgled in se tudi sami ustrezno prehranjujmo

- sadje in zelenjava naj bosta sestavni del vsakega obroka, vsak dan

- primerna pijača je voda ali nesladkan čaj

 

 

 

Vir: Child well-being in rich countries. A comparative overview. Unicef, 10.4.2013

Slike: freedigitalphotos.net

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org