Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb spanje_debelostPojav debelosti je ena najbolj pogostih zdravstvenih težav. Že več desetletij so vzroki za neželeno pridobivanje telesne mase in spremljajočih težav predmet številnih raziskav. Študije pa nakazujejo, da na te procese lahko vpliva tudi kakovost in trajanje spanja.


Breme debelosti

Debelost spada med najbolj razširjene kronične bolezni in dokazano povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni in nekaterih vrst raka. Debelost krajša pričakovano življenjsko dobo, zmanjša kvaliteto življenja in nenazadnje, povečuje stroške zdravstvene blagajne, hkrati pa je to bolezen, ki jo lahko s preventivnimi ukrepi v večini primerov popolnoma preprečimo. V najnovejšem poročilu Svetovne zdravstvene organizacije, ki zajema problematiko bremena nenalezljivih bolezni, najdemo zastrašujoče izsledke; v vseh regijah po svetu je debelost od leta 1980 do 2008 narasla za dvakrat; kar 12% celotne svetovne populacije danes spada v kategorijo debelih.


Med dejavniki tveganja za debelost tudi nekakovosten spanec

Strokovnjaki se že vrsto let ukvarjajo z dejavniki za nastanek in preprečevanje te bolezni. V debelost največkrat pripelje neustrezen življenjski slog. Poleg vpliva prehrane, gibanja in stresa pa v novejših študijah kot možen vzrok vse večkrat zasledimo tudi pomanjkanje spanja. Pomanjkanje spanja lahko pomeni nezadosten čas ali pa slaba kakovost spanca. Eksperimentalne študije kažejo, da je pomanjkanje spanja povezano z motnjami metabolizma glukoze, regulacije apetita in povišanega krvnega tlaka. V drugih študijah so našli povezave med spanjem, ki traja manj kot 6 ur in povišanim indeksom telesne mase (ITM), ki je kazalnik stanja prehranjenosti. Pomembne povezave naj bi obstajale tudi med trajanjem spanja in pojavom sladkorne bolezni. Krajši ali nekvaliteten spanec pa naj ne bi povzročal povečanega apetita po vseh vrstah hrane enako; izkaže se, da si po neprespani noči bolj kot druge želimo hrane z več kalorijami in ogljikovimi hidrati (npr. sladkarije, slane prigrizke,...).


Vpliv spanja na metabolizemspanje debelost1

In kako krajši spanec lahko vpliva na procese metabolizma v organizmu? S krajšanjem časa spanja vplivamo na signale možganov za regulacijo apetita. Učinki se kažejo v motnji izločanja hormona grelina, ki poveča apetit in po drugi strani leptina, ki daje signal sitosti. Ob tem prispeva svoj delež še motnja izločanja inzulina, ki s svojimi signali zmanjša apetit in s tem preprečuje nadaljnji vnos hrane. Hkrati se lahko pojavijo še nekateri drugi učinki - zmanjšanje porabe glukoze v možganih, povečanje kortizola in rastnega hormona ter povečanje aktivnosti simpatičnega živčevja. Logične posledice teh učinkov pa so povečan apetit in vnos hrane, motena presnova glukoze, manjše izločanje inzulina in povišan krvni tlak, s tem pa preusmerjanje organizma v inzulinsko rezistenco, pridobivanje telesne mase in pojav srčnožilnih bolezni. Če povzamemo iz več raziskav, so se negativni učinki pokazali v primerih, ko je za obdobje tedna dni ali dveh spanje trajalo 4 do 5,5 ur na noč oziroma je bilo v tem času moteno.

Strokovnjaki in raziskovalci si želijo, da bi se na tem področju opravile dodatne študije. Z biološkimi preiskavami bi natančneje dognali, kako fiziologija posameznega človeka vpliva na kakovost spanca, posledično pa na možnosti učinkov, ki jih ima ta, kadar ga primanjkuje ali pa je moten. Da bi iz celotne populacije identificirali bolj ranljive skupine, bi bilo potrebno raziskati tudi povezave socialnih, kulturnih in okoljskih značilnosti na kakovost spanca.

 

 

 

Viri:

World Health Organization. 2012. Media centre, News release: New data highlight increases in hypertension, diabetes incidence.

Knutson K.L. 2012. Review Article: Does Inadequate Sleep Play a Role in Vulnerability to Obesity? American Journal of Human Biology, 24:361–371.

 

 

 

Pripravila: Lidija Vertnik, univ.dipl.inž.živ.tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org