Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb zdrav_zajtrk_ki_nas_nasitiPrava izbira živil za zajtrk vpliva na občutek lakote tekom celega dne. Raziskovalci pravijo, da uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom za zajtrk lahko prepreči skok sladkorja v krvi po zajtrku in po naslednjem obroku.
 Zajtrk je pomemben obrok v dnevu. Da nam energijo, da lažje začnemo nov dan. Kljub temu marsikdo zaradi pomanjkanja časa in volje zajtrka sploh ne zaužije. Če nam zmanjkuje časa, si privoščimo vsaj kak zdrav prigrizek, da gremo v nov dan z dodatno energijo. Ko si pripravljamo zajtrk, se kdaj znajdemo tudi pred vprašanjem, kaj zaužiti. Mogoče sadje, marmelado na kruhu ali pa raje kosmiče v mleku? Raziskovalci so ugotavljali, kako hrana z nizkim glikemičnim indeksom vpliva na občutek lakote čez dan.


Glikemični indeks – kaj je to?

Glikemični indeks razvršča živila glede na to, kako se po njihovem zaužitju poveča količina sladkorja v krvi. Živila, ki imajo visok glikemični indeks, se hitro prebavijo ter hitro zvišajo nivo sladkorja v krvi, medtem ko za živila z nizkim glikemičnim indeksom velja ravno obratno. Slednja veljajo za bolj zdrava, še posebej za ljudi s sladkorno boleznijo.

Med živila z nizkim glikemičnim indeksom uvrščamo stročnice, polnozrnata žita, oreščke in semena, rezistentni škrob, ...


Izbira živil za zajtrkzdrav zajtrk_ki_nas_nasiti1

Raziskava v letu 2009 je pokazala, da se za zajtrk največ uživa žita (83 %) in jajca (71 %). Uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom za zajtrk lahko prepreči nihanje sladkorja v krvi zjutraj in po naslednjem obroku. Poleg tega naj bi vplivalo na občutek sitosti in polnosti tekom celega dne. Tako je tudi manj verjetno, da bi se tekom dneva prenajedali.

V raziskavi so se osredotočili na uživanje mandljev, ki imajo nizek glikemični indeks. Ugotovili so, da je uživanje zajtrka s celimi mandlji dalo daljše občutke polnosti. Preiskovanci, ki so uživali cele mandlje so imeli tudi nižje koncentracije glukoze v krvi po zajtrku in kosilu kot tisti, ki so uživali zajtrk z visokim glikemičnim indeksom. Če v prehrano dodamo živila z nizkim glikemičnim indeksom, naj bi samodejno jedli manj. Taka živila za zajtrk pomagajo tudi pri ohranjanju zdrave telesne teže.

Živila za zajtrk, ki so za potrošnika zanimiva, so okusna, za na pot, prijetne teksture, hitro nasitljiva, cenovno dostopna za vsakodnevno uživanje ter so slastna, brez da bi pri uživanju imeli slab občutek. Izdelava takih živil predstavlja velik izziv za živilsko industrijo. Vendar je zaradi pogostosti sladkorne bolezni zaželeno, da bi na trgovinskih policah zasledili tudi take zdrave izdelke.

Večino dejavnikov tveganj za naše zdravje lahko spremenimo. Hrana je postala težava, vendar je pravzaprav lahko tudi rešitev za naše zdravje. Povsem od nas je odvisno, koliko nam je do dobrega počutja.


Zajtrk z nizkim glikemičnim indeksom

Polnozrnate palačinke. Za namaz zmešamo domače jagode, borovnice ali ribez z navadnim jogurtom. Namaz si lahko pripravimo tudi npr. z avokadom. Zraven postrežemo s skodelico toplega mleka.

Pri visokih poletnih temperaturah velikokrat najbolj ustreza sveže sadje. Tako si lahko pripravimo pravo sadno solato iz pomaranč, nektarin, breskev, hrušk, grenivk ali ribeza. Sadje lahko tudi zmiksamo. Pripravljen obrok, pa naj bo to sadna solata, ali zmiksano sadje, lahko potresemo z mandlji, lešniki ali orehi.


Hrana z nizkim glikemičnim indeksom, ki nas nasiti

Oves, polnozrnati izdelki, oreški, ječmenovi beta glukani (topne vlaknine, ki jih najdemo v ječmenu), semena, durum testenine.

 

 

 

Vir:

Institute of Food Technologists (IFT). Glycemic index foods at breakfast can control blood sugar throughout the day.

http://www.ift.org

Slike: freedigitalphotos.net

 

 

 

Pripravila: Mojca Dovjak, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org