Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb mesanje_energ_alkoČe zdrav odrasel nekajkrat letno spije pločevinko energijske pijače, ne bo velike škode. Problem je predvsem v mešanju energijskih pijač in alkohola. Opozorilo na pločevinki, naj pijače ne mešamo z alkoholom torej nikakor ni odveč.
 


Na evropskem in azijskem tržišču so se energijske pijače prvič pojavile v 60. letih. Vendar pa o pojavu resničnega trenda lahko govorimo šele z lansiranjem Red Bulla na avstrijsko (1987 leta) in ameriško (1997 leta) tržišče. Po sprejetju le-tega s strani potrošnikov je postalo tržišče preplavljeno še z drugimi blagovnimi znamkami. Med leti 2002 in 2006 je bila v ZDA povprečna letna rast prodaje kar 55 %. Različne blagovne znamke energijskih pijač se med seboj razlikujejo po vsebnosti kofeina, ki je glavna aktivna sestavina. Vsebnost le-tega lahko variira med 50 in 505 mg na pločevinko ali steklenico energijske pijače. Poleg kofeina najdemo v pijačah še taurin, riboflavin, piridoksin, nikotinamid, ostale vitamine B skupine in različne rastlinske izvlečke.

 

Sočasno uživanje kofeina in alkoholamesanje energ_alko1freedigitalphotos.net

Lahko bi rekli, da so danes, predvsem med mladimi, stare vzorce uživanja alkohola zamenjali novi. Včasih se je uživalo bolj »klasične« alkoholne mešanice – npr. rum in kolo, medtem ko je danes zmeraj bolj popularno sočasno uživanje energijskih pijač in alkohola, še posebej vodke.


V enem izmed ameriških tovrstnih eksperimentov, preko katerih skušajo pridobivati informacije o posledicah sočasnega uživanja, je sodelovalo 56 naključno izbranih študentov (28 moških in 28 žensk) v starosti od 21 do 33 let. Razdeljeni so bili v štiri skupine, v katerih so uživali različne pijače: 0,65 g alkohola/kg telesne mase, 3,57 ml energijske pijače/kg telesne mase, mešanico energijske pijače in alkohola in brezalkoholno neenergijsko pijačo. Študenti, ki so pili alkohol, brez ali v mešanici z energijsko pijačo, so odreagirali bolj impulzivno v primerjavi s skupino, ki ni zaužila alkohola, medtem ko se je skupina, ki je sočasno pila alkohol in energijsko pijačo počutila bolj stimulirano od skupine, ki je pila samo alkohol. Avtorji eksperimenta pojasnjujejo, da je nevarnost predvsem v vsebnosti kofeina, saj ga je v energijskih pijačah približno 3-krat več kot v CocaColi. Zaradi njegovega stimulacijskega delovanja se človek manj zaveda učinka alkohola. Res je, da same energijske pijače sicer ne spremenijo učinkov alkohola, spremenijo pa naše zavedanje o popiti količini in zmanjšanih sposobnostih, ki jih zaradi tega imamo. Rezultati tega eksperimenta se ujemajo z rezultati podobnih študij. Tako so rezultati druge tovrstne študije pokazali, da je sočasno uživanje energijske pijače (Red Bull) z vodko pri udeležencih zmanjšalo sposobnost dojemanja slabše motorike v primerjavi z udeleženci, ki so pili le vodko, ni pa bilo opaziti bistvenih razlik med obema skupinama glede reakcijskega časa in koncentracije alkohola v izdihanem zraku. Študije tudi kažejo, da so posamezniki, zaradi zmanjšane sposobnosti ocene stopnje alkoholiziranosti, še bolj rizična in tvegajoča skupina glede na obnašanje, ki je že samo po sebi posledica popitega alkohola: vožnja z avtomobilom, prisedanje v avtomobil, v katerem je voznik prav tako pod vplivom alkohola, več spolne svobode in tvegane spolnosti ...


Glede na dejstvo, da je povprečni slovenski mladostnik ob prvem srečanju z alkoholom in ob prvi opitosti star manj kot 15 let in da se po porabi alkohola na prebivalca Slovenija uvršča na 5. mesto med državami EU, bo poleg že obstoječih preventivnih programov osveščanja o nevarnostih prekomernega uživanja alkohola, v prihodnosti najbrž potrebno opozarjati še na nevarnosti sočasnega uživanja alkohola in energijskih pijač, še posebej mlajšo populacijo.


Nevarni učinki mešanja energijskih pijač in alkohola

Glede na obravnavane primere Centra za zastrupitve v UKC Ljubljana, lahko kombiniranje različnih psihoaktivnih snovi in energijskih pijač privede do nevarnih posledic za zdravje. Pri predoziranju samih energijskih pijač lahko pride do nemira, nespečnosti, tresavice, zelo hitrega srčnega utripa (tahikardije) in povišanega krvnega tlaka. Pri kombiniranju energijskih pijač in alkohola lahko pride do slabosti, bruhanja, motenj zavesti, podobnim zaspanosti (somnolenca), počasnega srčnega utripa (bradikardija) in celo nezavesti. Kombiniranje energijskih pijač in stimulativnih drog, kot je npr. kokain pa lahko celo 24 ur po zaužitju povzroča anksioznost, tresavico in hiter srčni utrip (tahikardijo).

 

 

Viri:

Miller K.E., Quigley B.M. 2011. Energy Drink Use and Substance Use Among Musicians. Journal of Caffeine Research. Volume 1, Number 1.

O'Brien M.C. 2011. Caffeine, Alcohol, and Youth: A Toxic Mix. Roundatable Discussion. Journal of Caffeine Research. Volume 1, Number 1.

Reissiga C.J., Straina E.C., Griffiths R.R. 2009. Caffeinated energy drinks—A growing problem. Drug and Alcohol Dependence, Volume 99, Issues 1–3.

Center za zastrupitve, Interna klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana

 

 

 

 

Pripravila: mag. Neva Malek, univ. dipl. inž.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org