Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb diete_yoyoČeprav se morda sliši logično, da z dietami z drastično zmanjšanim energetskim vnosom, dosežemo želeni cilj nadzora oziroma izgube telesne teže, se naš organizem pogosto ne odziva po naših željah. Stradanje torej ni najboljši način izgube odvečnih kilogramov. 

 

 Vpliv diet na kasnejše pridobivanje telesne teže

Številne raziskave so pokazale, da so diete s ciljem zmanjševanja teže povečale možnost za kasnejše pridobivanje teže in debelost. Pri mladostnikih v pubertetnem obdobju, ki so bili na dieti, so ugotovili, trikrat večjo možnost za debelost kot pri tistih, ki so jedli normalno. Najbolj negativen vpliv na pridobivanje telesne teže so dokazali pri tistih s tako imenovanimi »yo-yo« dietami, kar pomeni, da so stalno nihali v teži, od nizke do prekomerne.


Razlogi za ponovno pridobivanje telesne teže

Razlogi za pridobivanje telesne teže po zaključku diet so različni. Eden od njih je tudi psihološke narave in diete yoyo1freedigitalphotos.netni nujno, da je dieta slaba, ampak se ljudje vrnejo nazaj na slabe prehranjevalne navade in način življenja. Drugi razlog je v avto regulacijskem mehanizmu organizma, kar pomeni, da si telo »zapomni« obdobja stradanja in se pripravi na ponovni zmanjšan vnos hranil v obliki skladiščenja.


Raziskave avto regulacijskih mehanizmov organizma

Izvedli so večmesečno študijo na skupini ljudi, pri kateri so 12 tednov spremljali njihove prehranjevalne navade, nato so jim 24 tednov predpisali dieto z manjšim vnosom energije in nazadnje se je testirana skupina ljudi zopet vrnila na normalno prehranjevanje. Ugotovili so v povprečju 25 odstotkov nižjo telesno težo, od tega so ljudje izgubili večino mase na račun maščobe in bistveno manj puste mase. Po zaključeni dieti in povratku na normalno prehranjevanje, so ugotovili, da se je maščobno tkivo skoraj v celoti regeneriralo in so skoraj v celoti pridobili nazaj maso na račun maščobe. Pusta masa se je zelo malo regenerirala, vendar pa je telo tudi v naslednjih tednih težilo k skladiščenju viška hranil in energije ter celotni regeneraciji tudi puste mase.

Velika nihanja v teži so bolj prizadela tiste ljudi, ki prvotno niso imeli prekomerne telesne teže in tudi športnike, ki so bili na dietah bodisi zaradi boljših športnih dosežkov, motenj hranjenja ali pa zgolj zaradi »lepšega« videza, kot pa tiste, ki so se lotili diet zaradi prekomerne telesne teže.


Kako se izogniti velikemu nihanju teže

Edina rešitev, da se izognemo »yo-yo« efektu nihanja telesne teže je uravnotežena prehrana, kar pomeni, da tudi če smo bili nekaj časa na dieti, ta ne sme biti ekstremna v obliki stradanja. Nato pa je pomemben postopen prehod na normalno, zdravo prehranjevanje z vsemi hranili (ogljikovi hidrati, beljakovine, nenasičene maščobe, vitamini, minerali, vlaknine), ki jih potrebuje naš organizem ter seveda zadostno količino gibanja. Stradanje namreč pomeni stres ne le za psiho-fizično počutje ampak tudi za telo in logična posledica po končani dieti je »upor« telesa zaradi negativne bilance energije, kar pomeni da izgubljeno in še dodatno težo hitro pridobimo nazaj.

 

 

 

Vir:

Dullo A. G., Jacquet J., Montani J.-P. 2011. How dieting makes some fatter: from a perspective of human body composition autoregulation. Proceedings of the Nutrition Society, 1-11

Slike: foter.com, freedigitalphotos.com

 

 

Pripravila: Saša Rot, uni. dipl. ing. živ. teh.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org