Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb telesna_mascobaRezultati študije, objavljene pred kratkim v the Journal of the American Medical Association, kažejo, da je pri prekomernem prehranjevanju za povečanje telesne maščobe kriv le vnos kalorij, medtem ko vnos beljakovin lahko vpliva na porabo energije in povečanje mišične mase, ne vpliva pa na povečanje telesne maščobe.
 

 Prekomerna telesna masa in debelost sta tudi na mednarodni ravni pomembni dejavnik v skrbi za javno zdravje. Rezultati izvedene študije tako nakazujejo, da prekomerno prehranjevanje z nizkim vnosom beljakovin lahko poveča nalaganje maščob v telesu, vodi k izgubi mišične mase, navkljub temu, da se telesna masa nekoliko zviša. Dr. George Bray, eden od avtorjev študije in vodja raziskovalnega tima iz ameriškega Penningtonovega biomedicinskega raziskovalnega centra, pojasnjuje, da je ključno spoznanje opravljene študije, da so za povečanje telesne maščobe kalorije bolj pomembne kot beljakovine.


Ljudje se razlikujemo tudi glede na metabolizemtelesna mascoba1Foto: Winnond

Čeprav ima danes precejšnji del svetovne populacije težave s prekomerno telesno maso ali je celo predebel, je še zmeraj precejšnji delež populacije, ki navkljub prekomernemu prehranjevanju nima teh težav.

Vprašanje, zakaj je povezava med prekomernim prehranjevanjem in pridobivanjem na telesni masi tako različna od posameznika do posameznika, je že dolgo zanimivo za medicinsko znanost. Lahko bi rekli, da so te razlike odraz različnih mehanizmov, preko katerih se organizem spopada z zaužito hrano.

Prejšnje raziskave s tega področja so zgornje razlike poskušale povezati s sestavo makrohranil (beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati) v zaužiti hrani in odzivom organizma na prekomerni vnos hrane. Različne študije, izvedene na ljudeh, so podpirale stališče, da pri prekomernem uživanju hrane, bodisi nizko ali visoko beljakovinske, metabolizem postane manj učinkovit, kot pri uživanju hrane s povprečno vsebnostjo beljakovin.


Podrobneje o izvedeni študiji in rezultatih

V študijo je bilo vključenih 25 naključno izbranih oseb moškega in ženskega spola, starih med 18 in 35 let, s stabilizirano telesno maso in z indeksom telesne mase med 19 in 30. Udeleženci so med izvajanjem študije živeli 10 do 12 tednov pod nadzorom v bolnišnični enoti.

Glede na način prehranjevanja so bili naključno razdeljeni v tri skupine:
- nizko beljakovinska skupina, pri kateri so beljakovine predstavljale 5 % energijskega vnosa,
- normalno beljakovinska skupina s 15 % in
- visoko beljakovinska skupina s 25 %,
pri čemer so se vse tri skupine zadnjih 8 tednov prekomerno prehranjevale.


Rezultati so pokazali, da so vsi udeleženci pridobili na telesni masi, ne glede na spol. Hitrost naraščanja telesne mase je bila občutno nižja pri udeležencih iz nizko beljakovinske skupine.
Celotna poraba energije in mišična masa se nista povečali pri udeležencih, ki so imeli nizki vnos beljakovin, medtem ko sta se pri ostalih dveh skupinah občutno povečali.

Raziskovalci zaključujejo, da se njihovi rezultati ujemajo z izsledki predhodnih raziskav: prehranjevanje, pri katerem le 5 % energije pridobivamo iz beljakovin se je glede na metabolizem razlikovalo, v primerjavi z ostalima dvema skupinama.

 

 

 

Viri:

George A. Bray G.A, Smith S.R., De Jonge L, Xie H., Rood J. Martin C.K., Most M., Brock C., Mancuso S., Redman L.M. Effect of Dietary Protein Content on Weight Gain, Energy Expenditure, and Body Composition During Overeating. The Journal of the American medical Association. 2012;307(1):47-55.

http://www.foodnavigator.com

Slike: freedigitalphotos.net, Akarakingdoms

 

Pripravila: mag. Neva Malek

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org