Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb ribeRibe vsebujejo koristne snovi, ki pomagajo ohranjati vitalnost naših možganov. V ameriški raziskavi so ugotavljali, kako na možgane vpliva uživanje rib nekajkrat tedensko in ali je možnost, da prehrana bogata z ribami zmanjša tveganje, da v starosti zbolimo za Alzheimerjevo boleznijo.

Splošno o Alzheimerjevi bolezni

Alzheimerjeva bolezen je neozdravljiva, počasi napredujoča, nevrodegenerativna bolezen. Povzroča degeneracijo nevronov, oz. sivih živčnih celic, ki posledično izgubijo zmožnost prenosa živčnih impulzov in odmrejo. Živčne celice se ne morejo obnoviti zato pride do izgube določenih možganskih funkcij.

Za pravilno delovanje in vitalnost možganov so sive živčne celice izjemnega pomena. Zmanjšanje volumna sivega tkiva je posledica krčenja ter odmiranja le teh, kar je eden od osnovnih pokazateljev Alzheimerjeve bolezni. Navzven se zmanjšanje števila nevronov kaže z upadanjem spoznavnih oz. kognitivnih sposobnosti. Bolezen prizadene dele možganov, ki so pomembni predvsem za spomin ter tudi za ostale kognitivne funkcije. Prizadeto je pomnjenje in priklic novih informacij (pozabljivost), zmanjšana je zmožnost pozornosti, razumevanja, računanja, govornega izražanja in razumske presoje.
 

Raziskava o povezavi med uživanjem rib in Alzheimerjevo boleznijoribe1sxc.hu

Novejše raziskave so pokazale povezavo med uživanjem rib in Alzheimerjevo boleznijo. V raziskavi iz ZDA so raziskovali vpliv uživanja rib na delovanje možganov ter zmanjšanje tveganja za Alzheimerjevo boleznijo. 

Rezultati raziskave so pokazali boljšo ohranjenost sivih možganskih celic, zvišano možgansko aktivnosti v področjih možganov ki so rizični za Alzheimerjevo bolezen, pa tudi izboljšanje kognitivnih sposobnosti pri preskuševalcih, ki so uživali ribe vsaj enkrat tedensko. Ugotovili so, da ima redno tedensko uživanje rib pozitiven učinek na delovanje in vitalnost možganov.

Na splošno so ribe, predvsem modre, bogat vir omega-3 maščobnih kislin, predvsem dokozaheksanojske kisline, ki je sestavna komponenta nevronov. Uživanje rib deluje pozitivno na nevrone tako, da jih podaljša in izboljša njihovo delovanje ter jih s tem ojača.


 

 

 

Viri:

http://www.sciencedaily.com

Apostolova G.L., Thompson P.M. 2008. Mapping progressive brain structural changes in early Alzheimer's disease and mild cognitive impairment. Neuropsychologia
46, 6: 1597-1612

Slika thumbnail: iStockphoto 
Pripravila: dipl. ing. živ. in preh. Tea Lišnić

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org