Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb zakaj kuhati domaHiter način življenja in pomanjkanje prostega časa sta samo nekatera od vzrokov, ki spodbujajo prehranjevanje zunaj doma in opuščanje domače kuhinje. Polega tega nekateri ljudje nimajo dovolj znanja, da bi se kuhanja lotili sami doma.

thumb kam gre mascobaNamen hujšanja je izguba odvečne telesne maščobe, ki se nabira na različnih delih telesa. Porabljena maščoba pa le ne gre zgolj v energijo in toploto, kot so prepričani nekateri.

thumb olivno olje segrevanjeUporaba olivnega olja že dolgo ni več omejena le na področje mediteranskih držav. Specifični okus in aroma ter ugodna sestava mu dajejo pomembno mesto med rastlinskimi olji, še posebej pri hladni pripravi jedi. Kako se obnese pri segrevanju in visokih temperaturah, pa je vprašanje, ki si ga marsikdo zastavi.

thumb sparglji_urinVerjetno ste že kdaj opazili, da ima po zaužitju špargljev urin nekoliko drugačen vonj kot običajno. Kaj ta vonj pravzaprav pomeni? Je škodljiv, bi se morali zato izogibati špargljem ali ta vonj pomeni celo kaj koristnega? Zakaj se vonj pojavi in kaj je odgovorno za to, razkrivamo v nadaljevanju.

 

thumb encimi_slinaRegulacija krvnega sladkorja se začne že v ustih s pomočjo encima amilaze, ki ga vsebuje naša slina. Znanstveniki so ugotovili, da je razgradnja škroba po zaužitju živil, ki so bogati s škrobom tudi genetsko pogojena glede na to kako aktivna je amilaza.


 

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org