Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb previdno_s_spinaco_pri_otrocih1Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) opozarja o možnih škodljivih učinkih špinače ter zelene solate na zdravje otrok. Špinača in zelena solata lahko vsebujeta visoke količine nitratov, ki lahko privedejo do motenj v oskrbi telesa s kisikom.Poročilo EFSA

EFSA je v svojem poročilu javnosti pred časom objavila, da lahko listnata zelenjava, kamor sodita tudi špinača in zelena solata, negativno vpliva na zdravje otrok, če vsebuje večje količine nitratov. Kakorkoli, pa dosedanji podatki, ki obsegajo več kot 45 000 analiz o uživanju hrane pri otrocih, kažejo, da za večino otrok zvišana vsebnost nitratov v špinači in zeleni solati ni škodljiva za zdravje. Tveganje je prisotno le pri otrocih, ki pogosto uživajo špinačo (več kot 200g/dan) in zeleno solato z visoko vsebnostjo nitratov. Poročilo se navezuje ter dopolnjuje EFSA-ine znanstvene trditve iz leta 2008, ki so bile pridobljene na podlagi raziskav o primerjavi možnih škodljivih ter pozitivnih učinkih izpostavljenosti nitratom v zelenjavi.


Škodljivi vplivi nitratov - methemoglobinemijaprevidno s_spinaco_pri_otrocih

V telesu se nitrati pretvorijo v nitrite. Pri reakciji nitritov s hemoglobinom nastane methemoglobin - oblika hemoglobina, ki nima sposobnosti vezanja kisika. Posledično se kisik ne more prenašati po telesu ter pride do methemoglobinemije oz. pomanjkanja kisika v tkivih. Glavni vidni znak je modra koža, zato se imenuje tudi " blue baby " sindrom.


Posebna nevarnost za dojenčke

Dojenčkom do starosti 6 mesecev oz. enega leta ni priporočljivo uživanje listnate zelenjave, saj imajo zaradi manjšega izločanja želodčne kisline nekoliko višji pH želodca. To predstavlja ugodno okolje za pretvorbo nitratov v nitrite. Iz istega razloga omenjeno priporočilo velja tudi za otroke obolele z gastrointestinalnimi infekcijami.


Shranjevanje zelenjave

Koncentracija nitratov v zelenjavi je odvisna tudi od njenega shranjevanja. Kopičenje nitratov v zelenjavi lahko preprečimo s pravilno pripravo in pravilnim shranjevanjem. Priporočljivo je uživanje sveže zelenjave ter takojšnja poraba kupljene zelenjave. Pripravljeno kuhano zelenjavo, zelenjavne pireje in juhe moramo takoj porabiti, lahko jih shranimo le za kratek čas v hladilniku, nikakor pa ne na sobni temperaturi, saj je lahko nevarno zaradi povečane pretvorbe nitratov v nitrite.


Kontrola vsebnosti nitratov v zelenjavi

Maksimalna dovoljena koncentracija nitratov v špinači in zeleni solati je določena z zakonodajo Evropske unije. V svojih raziskavah je EFSA ugotovila vsebnost večjih količin nitratov od dovoljenih pri 1% zelene solate in 5% špinače od vseh testiranih vzorcev. EFSA dovoljuje večje maksimalne količine nitratov za severne države (Belgija, Francija, Irska, Nizozemska), v katerih ima zelenjava zaradi manjše izpostavljenosti soncu večjo vsebnost nitratov. EFSA trdi, da majhno zvišanje maksimalnih dovoljenih koncentracij, ne bo imelo zaznavnih učinkov na zdravje otrok.

 

 

 

Vir:

http://www.efsa.europa.eu

Slike: freedigitalphotos.net, foter.com 

 

 

Pripravila: dipl. ing. živ. in preh. Tea Lišnić

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org