Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb zivila razpolozenjeDoločene sestavine živil imajo lahko bolj ugodne učinke na naše zdravje, telo in počutje. S pravim izborom živil lahko torej vplivamo tudi na naše razpoloženje.Danes smo dobre volje, naslednji dan pa se počutimo, kot da smo vstali z levo nogo. Seveda, naše razpoloženje niha. Če smo dobro razpoloženi, nas to niti ne moti, ko pa postanemo slabe volje, nam je vse skupaj zelo odveč. Tako včasih avtomatično posežemo po koščkih mamljive čokolade. Verjetno se niti ne zavedamo, da naj bi njene sestavine celo pomagale k izboljšanju našega razpoloženja. Zanimivo, kajne? Seveda pa ni priporočljivo pretiravati z zaužito količino čokolade. Pozabiti ne smemo tudi na zdrav življenjski slog, saj pretirano uživanje čokolade lahko pripelje tudi do tega, da se bomo kasneje slabo počutili, ker smo je pojedli preveč ;)

V eni od raziskav so več kot 1700 aromatskih spojin primerjali z antidepresivi, ki se uporabljajo za zdravljene depresije. Do sedaj pridobljeni rezultati kažejo na podobnost nekaterih aromatskih spojin z valprojsko kislino, ki je tudi sestavina zdravil, ki vplivajo na razpoloženje.


Strukturne podobnosti aromatskih spojin z valprojsko kislinozivila razpolozenje1freedigitalphotos.com

Rezultati raziskave so pokazali, da so nekatere aromatske spojine živil strukturno podobne valprojski kislini. Valprojska kislina se sicer kot zdravilo prodaja pod različnimi blagovnimi znamkami. Na široko se uporablja se za ublažitev nihanja razpoloženja in kot zdravilo za epilepsijo. Koristne vplive beležijo še v blaženju migrenskih glavobolov, shizofrenije in še nekaterih drugih bolezni.


Kaj naj torej uživamo za boljše razpoloženje?

Živila, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline (ribe, nekatera rastlinska olja – npr. konopljino, repično, laneno) ter kakav in jagodičevje vsebujejo molekule, ki kažejo pozitivne vplive na počutje. Pozitivno deluje tudi zeleni čaj.

- Ribe
- Rastlinska olja
- Kakav
- Jagodičevje (jagode, borovnice, maline)
- Zeleni čaj

Kljub temu pa pri bolnih ljudeh samo uživanje živil, ki naj bi izboljšala razpoloženje, ne more biti nadomestek predpisanim zdravilom. Ljudem, ki jim ni potrebno jemati teh zdravil, določena živila ter zdrav življenjski slog v splošnem pripomorejo k boljšemu razpoloženju.

 

 

 

Vira:

American Chemical Society (ASC). 2012. Good mood foods: Some flavors in some foods resemble a prescription mood stabilizer

Chateauvieux S., Morceau F., Dicato M., Diederich M. 2010. Molecular and Therapeutic Potential and Toxicity of Valproic acid. Journal od Biomedicine and Biotechnology: 18 str.

 

 

 

Pripravila: Mojca Dovjak, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org