Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb zeleni_caj_dvig_sladkorjaPo zaužitju obroka nivo sladkorja v krvi naraste, za koliko pa je odvisno od tega, kaj smo pojedli. Raziskovalci so ugotavljali, kako niha količina sladkorja v krvi po zaužitju različnih kombinacij živil. 

 
 

Dandanes velja, da je čaj druga brezalkoholna pijača na svetu glede na njegovo porabo. Pridelujejo ga iz čajevca (Camellia sinensis). S procesom fermentacije nastajajo črni in rdeči čaji, medtem ko je zeleni čaj nefermentiran. Ker zeleni čaj ne gre skozi proces fermentacije, se njegovi polifenoli bolje ohranijo v primerjavi z ostalimi čaji. Tako polifenoli predstavljajo kar 30 % vseh sestavin čaja. Mednje spada tudi antioksidant, epigalokatehin-3-galat ali EGCG, ki predstavlja več kot polovico vseh polifenolov v zelenem čaju.

Pitje zelenega čaja naj bi pomagalo pri preventivi proti raznim boleznim, medtem ko naj bi imela živila z visokim glikemičnim indeksom ravno obraten učinek. Kako bi lahko pri ustreznem kombiniranju živil našli najboljšo pot za naše zdravje, so poskušali ugotoviti v tej raziskavi.


Raziskava o zelenem čaju in dvigu sladkorja v krvizeleni caj_dvig_sladkorja_kri1

Miši so razdelili v dve skupini. Vse so prejele koruzni škrob, glukozo, maltozo ali saharozo, medtem ko je samo ena skupina prejela tudi antioksidant zelenega čaja, epigalokatehin-3-galat ali EGCG. Količina antioksidanta je ustrezala eni in pol skodelici zelenega čaja za ljudi. Merili so tudi sladkor v krvi pri obeh skupinah.


Učinek zelenega čaja 

Antioksidant EGCG je bil najbolj učinkovit ob sočasnem uživanju koruznega škroba. Mišim, ki so uživale antioksidant in koruzni škrob, se je namreč zmanjšal dvig sladkorja (glukoze) v krvi za približno 50 % v primerjavi s tistimi, ki so užile le koruzni škrob.


Zakaj so pozitivni rezultati samo za škrob?

Upravičeno se vprašamo, zakaj je antioksidant EGCG ublažil dvig sladkorja po zaužitju koruznega škroba, medtem ko ga po zaužitju glukoze in maltoze ni. Vzrok je lahko v načinu, po katerem se škrob razgradi v sladkor v telesu. Encim alfa-amilaza, ki se izloča s slino in iz pankreasa (trebušne slinavke), razgradi škrob do glukoze in maltoze. Antioksidanti iz zelenega čaja naj bi zavirali sposobnost alfa-amilaze, da bi razgradila škrob. Posledično verjetno vrednost sladkorja v krvi manj naraste.


Obroki iz škrobnih živil in zelenega čaja

Vnos EGCG ob koruznem škrobu je omilil dvig sladkorja v krvi. To bi lahko pomenilo, da bi lahko pitje zelenega čaja med obrokom potencialno pomagalo ublažiti tipičen dvig sladkorja v krvi pri obrokih s škrobnimi živili. Poleg tega je pomembna tudi ugotovitev, da antioksidant EGCG ne učinkuje na omenjen način, če v zeleni čaj dodamo sladkor, ali če ga pijemo pred ali po obroku.

 

 

 

Viri:

Forester S. C., Gu Y., Lambert J. D. 2012. Inhibition of starch digestion by the green tea polyphenol, (−)-epigallocatechin-3-gallate. Molecular Nutrition & Food Research, 56, 11: 1647-1654

Thavanesan N. 2011. The putative effects of green tea on body fat: an evaluation of the evidence and a review of the potential mechanisms. British Journal of Nutrition, 106, 9: 1297-1309

Slike: freedigitalphotos.net

 

 

Pripravila: Mojca Dovjak, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org