Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb jagode_eko_integEkološka pridelava je vsekakor koristna okolju, pa tudi našemu zdravju, saj tako v telo vnašamo manj strupenih snovi. Mnogi se sprašujejo, kakšna pa je razlika v vsebnosti različnih hranilnih snovi?

 

Kakovost hranilne sestave je za potrošnike vedno večjega pomena, saj si seveda vsi želimo kupovati in uživati kar najbolj kakovostno hrano. V slovenski raziskavi so jagode eko_integr1freedigitalphotos.netprimerjali vsebnost nekaterih mineralov in elementov v sledeh ter antioksidantov v ekološko in integrirano pridelanih štirih različnih sortah jagod.

V zrelih jagodah so določali vsebnost kalija, magnezija, železa, cinka, bakra, fosforja in mangana. Poleg tega so ocenili tudi antioksidativno aktivnost.


Rezultati so bili zanimivi: vsebnost mineralov in antioksidantov je najbolj odvisna od sorte. Jagode iz ekološke pridelave so imele večjo antioksidativno aktivnost in so vsebovale več bakra, medtem ko so imele jagode iz integrirane pridelave več ostalih mineralov in elementov v sledeh. Jagode iz obeh načinov pridelave so imele podobne vsebnosti cinka, kar je verjetno posledica tega, da vsebnost cinka v jagodah ni odvisna od sorte.

Vsebnost različnih hranilnih snovi je torej odvisna predvsem od sorte. Svoje seveda prispeva tudi zrelost sadežev. Organsko pridelano sadje je boljše torej predvsem v tem, da vsebuje manj škodljivih snovi, kot so razni ostanki pesticidov in podobnih sredstev, na hranilno sestavo pa vplivajo v veliki meri tudi drugi dejavniki.

 

 

 

Viri

Kristl J., Urbanek Kranjc A., Kramberger B., Grobelnik Mlakar S. Strawberries from integrated and organic production: mineral content and antioxidant activity. Acta Chim. Slov. 2013, 60, 19-25

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org