Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb ucinki_beljakovin_iz_ribNekateri imajo radi ribe, drugi ne, gotovo pa jih največ zaužijejo prebivalci obmorskih krajev. Ribje meso je bogato z beljakovinami, ki naj bi poleg tega, da so lahko prebavljive, imele tudi pozitiven učinek na naše zdravje.
 

Uporaba rib in ribjih izdelkov v prehrani ljudi je že tradicionalna. Ribe vsebujejo vitamine in minerale ter imajo ugodno maščobno kislinsko sestavo z veliko omega 3 maščobnih kislin, ki so pomembne v zdravi prehrani. Vsebujejo tudi lahko prebavljive beljakovine. Zanje velja, da se prebavijo v treh do štirih urah, medtem ko se goveje meso prebavi v osmih do desetih urah.

Vnos hrane se regulira s pomočjo različnih dejavnikov. Med drugimi poznamo tudi snovi, ki nam dajo informacijo o tem, koliko energije se trenutno skriva v našem prebavnem traktu. Te snovi so grelin, holecistokinin (CCK) ter glukagonu podoben peptid (GLP-1). Grelin je posebnež, saj je edini znani hormon, ki povečuje apetit. Ostala dva delujeta v obratni smeri, torej zmanjšujeta apetit. V zadnjih nekaj letih so pritegnili veliko pozornosti pri zdravljenju debelosti.


Raziskava o vplivu ribjih beljakovinucinki beljakovin_iz_rib1freedigitalphotos.net

V raziskavi so želeli ugotoviti, kako uživanje ribjih beljakovin vpliva na zmanjšanje apetita. Za vir ribjih proteinov so uporabili sinje mole (Micromesistius poutassou) iz severnega Atlantika. Sinji mol je riba, ki ima troje hrbtnih plavuti in sivkast hrbet. Tako kot oslič ima podolgovato in ob straneh sploščeno telo.

Apetit so merili s pomočjo podgan, ki so jih razdelili v štiri skupine. Ena je bila kontrolna, druge tri pa so prejele različne koncentracije ribjih beljakovin. Podgane so hranili dvakrat dnevno ter opazovali, koliko so pojedle. Izmerili so tudi količine snovi v plazmi, ki vplivajo na zmanjšanje ali povečanje apetita.


Ribje beljakovine in zniževanje apetita

Sklepajo, da vnos ribjih beljakovin kratkoročno zmanjša vnos hrane. To se sklada s povečanima koncentracijama spojin v plazmi, ki zmanjšujeta apetit: CCK in GLP-1. Uživanje ribjih beljakovin je v eni skupini celo vplivalo na manjše povečanje teže.

Daljše uživanje ribjih beljakovin bi lahko pripomoglo k zmanjšanju telesne maščobe. Vendar so nujna nadaljnja raziskovanja, ki bi ugotovila, če se ob kroničnem uživanju ribjih beljakovin zaradi vpliva na manjši vnos hrane zmanjša tudi telesna maščoba.

 

 

 

Viri:

Cudennec B., Fouchereau-Peron M., Ferry F., Duclos E., Ravallec R. 2011. In vitro and in vivo evidence for a satiating effect of fish protein hydrolysate obtained blue whiting (Micromesistius poutassou) muscle. Journal of Functional Foods

http://www.mkgp.gov.si

 

 

 

Pripravila: Mojca Dovjak, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org