Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb slovenska_hrana1Na trgovskih policah najdemo vedno več tujih živil, ogromno sadja in zelenjave prihaja iz precej oddaljenih krajev. Čas je, da na tem področju nekaj spremenimo in podpremo slovenske pridelovalce hrane ter si tako zagotovimo boljši jutri.

 

1. Hrana, pridelana v Sloveniji, ima do trgovskih polic in naših krožnikov manjšo pot, kot tista iz tujine.

Takšna živila so bolj kakovostna, zaradi krajšega časa skladiščenja pa obdržijo več hranilnih snovi. Sadje in zelenjava sta lahko bolj zrela in okusna, saj jih zaradi krajše poti do trgovin pridelovalci lahko oberejo kasneje.

Inštitut za nutricionistiko je podpornik dneva slovenske hrane. Več informacij:

MKO zajtrk


2. Če kupujemo slovenska živila, s tem prispevamo k ohranjanju delovnih mest vseh, ki so vključeni v to verigo.

S kupovanjem slovenskih živil ne podpiramo le slovenskih kmetov, ampak tudi slovenske predelovalce hrane, živilsko industrijo in slovenske trgovce. Tako omogočamo ohranjanje večjega števila delovnih mest in boljše življenje ljudi po vsej Sloveniji.


3. S tem, ko hrano pridelujemo v Sloveniji in kupujemo slovenske izdelke, naši državi omogočamo tudi večjo ekonomsko in politično suverenost.

Če imamo dovolj hrane, ki jo pridelamo sami, smo tako veliko manj odvisni od uvoza hrane iz tujih držav, kar nam omogoča, da smo pri preskrbi prebivalstva s hrano bolj samostojni in samozadostni. Razmere na svetovnih trgih, kar se tiče hrane, tako našo državo manj prizadenejo.


slovenska hrana4. Z odločitvijo za slovenske izdelke skrbimo tudi za čistejše okolje v katerem živimo.

Hrana, ki prihaja iz oddaljenih krajev, pripotuje k nam z ladjami in tovornjaki, ki v ozračje spuščajo škodljive snovi. Dalj časa kot hrana potrebuje, da prispe do nas, več toplogrednih plinov se spusti v ozračje, kar škodljivo vpliva na okolje in življenje vseh nas.


5. Pridelovanje hrane v Sloveniji omogoča ohranjanje avtohtonih slovenskih sort in naše tradicije.

Kmetijstvo ima v naši deželi bogato tradicijo in mnogo rastlinskih sort je značilnih prav za našo deželo in tu dobro uspevajo. S tem, ko opuščamo kmetijstvo in pridelavo hrane, počasi izginjata tudi naša tradicija in prehrana, značilna za naše kraje, zato je prav, da ohranjamo, kar je slovensko.

 

Slike: freedigitalphotos.net

 

 

Pripravila: Živa Korošec, dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org