Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb zakaj_se_sladici_tezko_upremo1Vsem je znan občutek, ko si po obroku zaželimo svojo najljubšo sladico. Ali jemo le z očmi ali naši možgani resnično potrebujejo energijo? V eni od raziskav so znanstveniki pojasnili kaj se v resnici dogaja v našem telesu in kako možgani zaznavajo potrebo po določeni hrani.

 Apetit in lakota – ali sploh obstaja razlika?

 

Apetit je želja po določeni hrani, katero večinoma spremlja občutek lakote. Ima vlogo regulacije vnosa hrane z namenom, da zadovoljimo potrebe organizma po določenih hranilih. Na apetit delujejo različni fiziološki in psihosocialni dejavniki.

Lakota je občutek potrebe za hrano, ki se pojavlja kadar organizmu primanjkuje hranil. Uravnavajo jo središča za lakoto in sitost v področju možganov- hipotalamusu. Lakoto večinoma spremlja želja po hrani in obratno, ni pa nujno tako. Apetit se lahko pojavi tudi brez prisotnosti občutka lakote.


Vloga možganov pri apetituzakaj se_sladici_tezko_upremo

Prefrontalni korteks je področje v čelnem režnju možganov, ki nadzoruje emocije in sprejemanje impulzov vključno z impulzi apetita. Padec koncentracije glukoze v krvi zmanjša sposobnost uravnavanja impulzov apetita ter se pojavi predvsem zvišana želja po visokokalorični hrani, katero imamo ljudje najraje.

Strokovnjaki univerze Yale in univerze Severne Kalifornije so to trditev z raziskavo potrdili. Preizkušancem so intravenozno aplicirali različne koncentracije glukoze, istočasno pa so jim kazali različne slike visokokalorične in nizkokalorične hrane ter slike drugih tematik. Med potekom raziskave so preizkušancem konstantno spremljali spremembe ravni sladkorja v krvi ter jim merili aktivnost možganov z metodo funkcionalne magnetne resonance.


Ugotovitve raziskave

Hipotalamus, področje v možganih, ki povezuje živčni in hormonski sistem, zazna zmanjšanje koncentracije glukoze v krvi pod povprečno vrednostjo. Aktivirajo se področja v hipotalamusu, ki so povezana z nagrajevanjem, kar pa povzroči povečano željo za hrano.

V primeru prikaza slik visokokalorične hrane, pri preizkušancih z prekomerno telesno težo, je opaženo močno zvišanje aktivnosti možganov, na področju, ki uravnava željo po hrani. Glede na to lahko sklepamo, da imajo ljudje z prekomerno telesno težo, manjšo sposobnost kontrole želje po hrani, za razliko od ljudi z normalno telesno težo.

Priporočljivo je redno uživanje zdrave hrane, z namenom vzdrževanja konstantne ravni glukoze. Na ta način preprečimo prekomerno uživanje visokokaloričnih živil in ohranimo vitalnost.

 

 

 

Viri:

Blundell J. E., Halford J. C. G. 1994. Regulation of nutrient supply: the brain and appetite control. Proceedings of the Nutrition Society 53,2: 407-418

http://news.yale.edu

Slike: foter.com

 

Pripravila: dipl. ing. živ. in preh. Tea Lišnić

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org