Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb hrana_spominUmsko staranje se kaže z motnjami spomina in miselnih (kognitivnih) sposobnosti. Znanih je več načinov upočasnitve procesa staranja. Mednje sodi tudi uživanje hrane bogate s flavonoidi. Tako pripravki iz zelenega čaja, ginka in borovnic pomagajo pri ohranjanju spomina in kognitivnih sposobnosti.
 


O flavonoidih

Flavonoide uvrščamo v eno od skupin polifenolnih spojin, najbolje pa jih poznamo po njihovem antioksidativnem delovanju. Telo jih samo ne more sintetizirati zato jih je potrebno zaužiti s hrano. Pomagajo pri ohranjanju spomina in ostalih kognitivnih sposobnosti (učenje, mišljenje, orientacija, razumevanje, koncentracija, računske in učne sposobnosti, sposobnosti govornega izražanja in presoje).


Spomin - kaj se dogaja pri staranju

Za lažje razumevanje vpliva flavonoidov na možgane je potrebno poznati procese, ki so udeleženi pri tvorbi spomina. Ljudje s čutili (voh, okus, vid, sluh, tip) vsakodnevno pridobivamo informacije iz zunanjega sveta. Učenje in spomin pa sta procesa s pomočjo katerih te informacije sprejemamo, shranjujemo ter ohranjamo v možganih. V splošnem spomin delimo na kratkoročni in dolgoročni spomin. Kratkoročni ali delovni spomin vključuje informacije potrebne za trenutno nalogo. Skozi različne faze, (zbiranje, shranjevanje, obnavljanje informacij), kratkoročni spomin preide v dolgoročni spomin, ki omogoča trajno shranjevanje informacij v možganih. Faza zbiranja informacij poteka v delu možganov, ki ga imenujemo hipokampus. Fazi shranjevanja in obnavljanja informacij pa se odvijata v neokorteksu (plast možganske skorje). S starostjo se število celic v hipokampusu zmanjšuje. Tako poškodbe hipokampusa povzročijo motnje v spominu ter privedejo do bolezni kot je demenca, med katere sodi tudi Alzheimerjeva bolezen. Hipokampus sodeluje pri prehodu kratkoročnega spomina v dolgoročni, zato so pri staranju značilne motnje kratkoročnega spomina. Flavonoidi vplivajo na faze prehoda kratkoročnega spomina v dolgoročnega, ščitijo celice hipokampusa pred poškodbami ter tako pomagajo pri ohranjanju spomina.

Večina študij o delovanju flavonoidov vključuje raziskovanje vplivov flavonoidov na deklarativen spomin (vrsta dolgoročnega spomina, ki predstavlja objekte in dogodke v zunanjem svetu ter povezavo med njimi).


Flavonoidi v živilihhrana spomin1foter.com

Od vseh živil, ki jih uživamo, flavonoide najpogosteje najdemo v zelenem čaju, kakavu, rdečem vinu, ginku ter borovnicah. V manjših količinah so prisotni tudi v zelenjavi kot je brokoli, zelena, čebula, por itd.

Zeleni čaj – vsebuje visoke koncentracije flavanolov oz. katehinov, to je 30 – 45 % čaja v suhi obliki. Dokazano je, da zmanjšuje pogostost demence, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

Borovnice - med jagodičevjem so najbolj učinkovite zaradi vsebnosti visokih koncentracij antocianinov ter tudi ostalih vrst flavonoidov.

Ginko - izvleček vsebuje do 30 % flavonoidov. Številne študije so dokazale, da preprečuje in hkrati zdravi nevrodegenerativne motnje, ter ohranja miselne sposobnosti, spomin in koncentracijo.


Vrste flavonoidov in živila ki jih vsebujejo

Skupina

Vrsta flavonoida

Živilo

Antocianini

Cianidin, Delfinidin, Malvidin

Rdeče vino, jagodičevje

Flavanoli

Katehin, Epikatehin

Zeleni čaj, kakav

Flavonoli

Kvercetin, Kemferol

Čebula, brokoli, por

Flavoni

Luteolin, Tangeritin

Peteršilj, zelena

Izoflavoni

Genistein, Daidzein

Soja in sojini izdelki

Flavanoni

Hesperetin, Naringenin

Citrusi, paradižnik


Učinki flavonoidov

Živila bogata s flavonoidi kot so zeleni čaj, ginko in jagodičevje, lahko vplivajo na spomin in kognitivne sposobnosti, ker sodelujejo v procesih, ki so odgovorni za tvorjenje spomina v hipokampusu. Učinki delovanja flavonoidov pa so odvisni od zaužite koncentracije ter se pokažejo šele pri rednem uživanju živil bogatih s flavonoidi skozi daljše časovno obdobje. Flavonoidi imajo pozitivne učinke na spomin, saj ščitijo živčne celice (nevrone), stimulirajo regeneracijo nevronov ter spodbujajo obstoječe kognitivne funkcije. Dejanski pomen flavonoidov na spomin odraža njihov vpliv na raven nevrotrofičnih faktorjev, ki so ključni za zaščito in pravilno delovanje nevronov. S staranjem vsebnost nevrotrofičnih faktorjev upada, flavonoidi pa ohranjajo njihovo raven ter tako posredno pomagajo pri ohranjanju spomina in kognitivnih sposobnosti.

Študije o učinkih flavonoidov

Številne študije dokazujejo, da lahko z uživanjem hrane bogate s flavonoidi vplivamo na ohranjanje kognitivnih sposobnosti in preprečevanje nevrodegenerativnih bolezni. Zaenkrat so študije narejene na starejših testnih živalih. Potrebno je opraviti še veliko raziskav, da bi lahko ugotovili ali imajo flavonoidi enak učinek tako na mlade kot na starejše testne živali. Študije bi v tem primeru tudi pokazale ali se lahko z dolgoročnim uživanjem, hrane bogate z flavonoidi, pri mladih ljudeh prepreči staranje oz. mladost ohrani dlje časa.

 

 

 

Vir:

Rendeiroa C., J. D. T. Guerreiroa, C. M. Williams, J. P. E. Spencer 2012. Flavonoids as modulators of memory and learning: molecular interactions resulting in behavioural effects. Proceedings of the Nutrition Society, 71(2); 246-262

 

 

 

Pripravila: dipl. ing. živ. in preh. Tea Lišnić

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org